Φοροτεχνικοί: "κε. Πρωθυπουργέ, μας ακούτε;"

Επιστολή της ομοσπονδία φοροτεχνικών για τους "νοσηλευτές της οικονομίας"

Θύματα του καθήκοντος γίνονται οι φοροτεχνικοί, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αναφέρει πως "γιατί πρέπει να φθάσει «ο κόμπος στο χτένι» και πρέπει να θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους από τον θανατηφόρο κορωνοϊό, που γίνονται θύματα του καθήκοντος προκειμένου να μην προδώσουν το ρόλο του οιονεί «νοσηλευτή της οικονομίας» και του δημόσιου συμφέροντος, μένοντας μέρα νύχτα στα γραφεία τους ανάμεσα στις πλατφόρμες για να φθάσει και το τελευταίο ευρώ των μέτρων σας στην κοινωνία για να επουλωθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές και οικονομίες συνέπειες από την πανδημία;
Γιατί πρέπει να είναι θυμωμένος και έτοιμος να ξεσηκωθεί ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών και η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που δικαίως διαμαρτύρεται;
Γιατί αγνοούνται τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας, με τα οποία έχουμε θέσει στην πολιτική και φορολογική ηγεσία, το σοβαρό ζήτημα της κάλυψης (λόγω ανωτέρα βίας) των Λογιστών - Φοροτεχνικών, σε περίπτωση, που αποδεδειγμένα ασθενούν από οιαδήποτε νόσο και πολύ περισσότερο τώρα με τον COVID-19, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό;
Γιατί πρέπει να αγνοούνται συνεχώς οι επικαλούμενες σχετικές και συναφείς διατάξεις με τις οποίες η πολιτεία και ο νομοθέτης έχει διαχρονικά καθορίσει το ρόλο του Λογιστή - Φοροτεχνικού και τις υποχρεώσεις με τα κυρίαρχα και ρητά κείμενα των αιτιολογικών εκθέσεων, ότι θεματοφύλακας και καθ΄ ύλην αρμόδιος για την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε φορολογικών διατάξεων είναι ο Λογιστής – Φοροτεχνικός;"

Τι είναι "ανωτέρα βία", τελικά;
Τέλος, η ομοσπονδία των φοροτεχνικών αναφέρει
"η πρωτόγνωρη κατάσταση που πλήττει την κοινωνία, την υγεία και την οικονομία παγκόσμια λόγω του κορωνοϊού (τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία), είναι ένα γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί στα πλαίσια των δηλωτικών φορολογικών και εργασιο-ασφαλιστικών υποχρεώσεων «ως ανωτέρα βία».
Όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η νομική πραγματικότητα, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και σε δημόσιο. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται, άλλες έχοντας αναστείλει την λειτουργία τους με κυβερνητικές πράξεις, άλλες πλήττονται σοβαρά στην δραστηριότητά τους.
Οι νομικοί του Ν.Σ.Κ. σε μία από τις σημαντικές γνωμοδοτήσεις τους (αριθ. 252/2017) αναφέρονται και εξετάζουν την νομική έννοια της «ανωτέρας βίας», στα πλαίσια της γενικής αρχής του διοικητικού δικαίου σύμφωνα με την οποία, κατά κανόνα, οι προθεσμίες που τάσσονται από τη νομοθεσία αφορούν ενέργειες του διοικουμένου προς τη Διοίκηση.
Προς τούτο επικαλούμενοι τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999), υπογραμμίζουν πότε επιτρέπεται η επίκληση ανωτέρας βίας: «Υπέρβαση των προθεσμιών συγχωρείται σε περίπτωση ανώτερης βίας, καθώς και όταν ο ενδιαφερόμενος επικαλείται τη συνδρομή γεγονότων γνωστών στην υπηρεσία".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ