Φουντώνει η συζήτηση για τις bad banks

EKT και SSM υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών "κακών τραπεζών" και συμφωνούν με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος

Ανοικτό στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ελληνικής bad bank (AMC) είναι το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα εξεταστούν τρία βασικά κριτήρια: το συνολικό κόστος, η συμβατότητα με τον "Ηρακλή” και με τις κοινοτικές οδηγίες περί κρατικών ενισχύσεων και το τραπεζικό σύστημα. 

EKT και SSM υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών "κακών τραπεζών" και συμφωνούν με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επίσης η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή τη φάση κρατά ουδέτερη θέση, υπό την έννοια ότι προτείνει και παροτρύνει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν bank banks, αλλά δεν τα υποχρεώνει. Όμως, κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία, αντιδρούν στην πρόταση της κακής τράπεζας. 

Τη σπίθα έβαλαν οι πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τη θωράκιση των κεφαλαίων και της κερδοφορίας λόγω αβεβαιότητας από την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το φρένο σε διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κάτω του 5% μέχρι το 2022, η πρόταση για δημιουργία δικτύου εθνικών "κακών τραπεζών" και ενός πανευρωπαϊκού κόμβου δεδομένων για τις τιτλοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κλπ. Στόχος του κόμβου αυτού είναι η επίτευξη ταχύτερων διαδικασιών πώλησης των κόκκινων δανείων και σε καλύτερες τιμές, σε σχέση με τα υφιστάμενα συστήματα.

Πιέσεις από Ε.Ε.

Η φωτιά, όμως, άναψε όταν Κομισιόν, ΕΚΤ και SSM ζήτησαν από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το μοντέλο των "κακών τραπεζών" παρουσιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη μείωση των κόκκινων δανείων, τη μείωση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο (DTC), την καλύτερη διαχείριση των κρατικών ενισχύχεων-εγγυήσεων και την προστασία των φορολογουμένων από εξυγιάνσεις ή πτωχεύσεις τραπεζών και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κρίσεις. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ