Γ. Βρούτσης: Καλύπτουμε και μισθούς και εισφορές

Γ. Βρούτσης: Καλύπτουμε και μισθούς και εισφορές

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει μισθούς και εισφορές, παρείχε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στα νέα μέτρα στήριξης για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Καλύπτουμε και τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κάνοντας ειδική μνεία στο κοινοτικό πρόγραμμα «Sure».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Sure», το οποίο προβλέπει την υπό προϋποθέσεις επιδότηση του μισθού όσων εργαζόμενων επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά τίθενται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Πέραν του μισθού, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το «Sure» θα διασφαλίζει και τις ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Η έναρξη του επίμαχου προγράμματος αναμένεται εντός του Ιουνίου, αφού πρώτα οριστικοποιηθούν και οι όροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι θα γίνει με το επίδομα των 800 ευρώ

Ταυτόχρονα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις «θολές» περιπτώσεις των  εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης σκοπού των 800 ευρώ.

Πρόκειται για περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια η πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται ικανή η έγκριση του επιδόματος.

Στο πλαίσιο αυτό, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα προβλεφθεί η δυνατότητα διορθωτικών δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη», ενώ τη Δευτέρα θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος, η οποία θα επιλύει όλα τα εναπομείναντα προβλήματα.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις αδικίες και τα προβλήματα» έσπευσε να διαβεβαιώσει, μεταξύ άλλων.

Ξεκινούν οι έλεγχοι

Ειδική μνεία έκανε και στην προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, προαναγγέλλοντας αύξηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι θα αφορούν τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τον αριθμό των εργαζομένων αναλογικά με τα τετραγωνικά κ.α.

«Δεν έχουμε τη λογική τιμωρητικής αντιμετώπισης, θέλουμε οι εργοδότες να προστατέψουν τους εργαζόμενους και να τηρήσουν τα μέτρα» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση των έκτακτων μέτρων θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, των καταστημάτων αθλητικών ειδών κ.α.

Στις 11 Μαΐου, θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα καταστήματα – πλην εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων – ενώ στις αίθουσες των σχολείων θα επιστρέψουν και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ