"Γέφυρα": Τη Δευτέρα η "επίσημη πρώτη" της πλατφόρμας

Ποτέ, πως και πόσο θα επιδοτεί τις δόσεις στεγαστικών δανείων το πρόγραμμα

Μετά από δύο παρατάσεις το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας λήγει σήμερα και από την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Γέφυρα" που θα επιδοτεί κόκκινα αλλά και ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός έδωσε την ευκαιρία για την δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος με βασικό επιχείρημα την αποτροπή μιας απότομης αύξησης των κόκκινων δανείων από μισθωτούς και μη μισθωτούς που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η καινοτομία τους προγράμματος είναι πως βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα επιδοτούνται για 9 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης υπαγωγής οι δόσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας είτε αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα.

Το ταβάνι της επιδότησης της δόσης θα κυμαίνεται από 300 έως και 600 ευρώ ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν είναι «κόκκινο» ή αν έχει καταγγελθεί. Ανάλογα με το τι είναι το δάνειο, έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα, το ύψος των καταθέσεων, η αξία της α΄ κατοικίας, η αξία της ακίνητης περιουσίας. Το ποσοστό της επιδότησης της δόσης θα είναι 90% τους πρώτους τρείς μήνες 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο που θα είναι ενταγμένος κάποιος στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία της αίτησης έχει σχεδιαστεί να είναι απλή η πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών που κατοικούν σε αυτή. Τα υπόλοιπα απαραίτητά στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα με έγκριση του ενδιαφερόμενο από την ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και οι σχετικές πληρωμές να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ