Η Apple μπαίνει στη μετά iPhone εποχή της

Το επικείμενο παγκόσμιο συνέδριο των μηχανικών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας της Apple θα δώσει στους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο μια πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει

Το επικείμενο παγκόσμιο συνέδριο των μηχανικών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας της Apple, το οποίο διεξάγεται τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, θα δώσει στους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο μια πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει σε μια εποχή κατά την οποία το iPhone δεν θα είναι πλέον ο κεντρικός πυλώνας πάνω στο οποίο θα στηρίζεται ο μηχανισμός της εταιρείας ούτε η βασική συσκευή όπου θα «κουμπώνουν» και οι λοιπές. Στον λόγο που θα εκφωνήσει ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρουσιάσει τις νέες εκδοχές των λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας, καθώς και την νέα προσέγγισή της στο πεδίο των εφαρμογών.

Γκάμα προϊόντων

Οι αλλαγές αυτές μεταφράζονται στην παρουσία έξυπνων ρολογιών που αυτονομούνται σε ένα βαθμό από τα iPhone, συσκευές iPad με λογισμικό το οποίο παρέχει αρκετά περιορίζοντας την ανάγκη για φορητό υπολογιστή, εφαρμογές οι οποίες λειτουργούν σε όλες τις συσκευές και νέα πεδία ανάπτυξης, όπως η διευρυμένη πραγματικότητα και η διαχείριση έξυπνων συσκευών και εφαρμογών για την παρακολούθηση της υγείας των χρηστών. Αν και, όπως είθισται, η παγκόσμια διάσκεψη είναι επικεντρωμένη στο λογισμικό, η Apple δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να παρουσιάσει και συσκευές – πάντως, όχι το νέο iPhone ή το νέο Apple Watch.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Apple παρουσίασε το έξυπνο της ρολόι Αpple Watch, που τότε είχε θεωρηθεί από αναλυτές, ανταγωνιστές και χρήστες το επόμενο εντυπωσιακό προϊόν της μετά το iPhone.

Αυτό που αποδεικνύει, όμως, η ιστορία είναι πως οι δικές του πωλήσεις δεν έφθασαν τα θεαματικά επίπεδα του iPhone, ενώ το ρολόι εξακολουθεί να εξαρτάται από το τηλέφωνο. Τώρα αυτονομείται βαθμηδόν με νέο ενημερωμένο λειτουργικό και κατάστημα εφαρμογών, νέες εφαρμογές και νέα χαρακτηριστικά στην υπηρεσία μηνυμάτων. Στην περίπτωση του iPad, αυτό θα λάβει τη μορφή αντικαταστάτη του φορητού υπολογιστή – τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να κάνει η Apple επί σειρά ετών. Πάντως, κάποιοι χρήστες επισημαίνουν ότι το υλικό το ίδιο είναι επαρκές, αλλά το λογισμικό υστερεί ακόμα. Η εταιρεία θα αποπειραθεί να δείξει στο διεθνές συνέδριο ότι είναι σε θέση να γεφυρώσει το χάσμα αυτό. Επιπροσθέτως, η εταιρεία ανανεώνει τις εφαρμογές της και μεταξύ αυτών εκείνες που αφορούν την πλοήγηση, τους χάρτες, τα μηνύματα, την ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.ά. Στο πεδίο της διευρυμένης πραγματικότητας, στην οποία εισήλθε ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας το 2017, έχουν προστεθεί νέα χαρακτηριστικά στο λογισμικό των iPhone και iPhone. Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα απογειωθεί πραγματικά όταν κυκλοφορήσει η Apple τα ειδικά γυαλιά διευρυμένης πραγματικότητας, μέσω των οποίων οι εικόνες που δημιουργούνται είναι ισχυρότερες οπτικά από την ίδια την πραγματικότητα.

Στο πεδίο της υγείας, η Apple έχει εξελιχθεί σημαντικά, καθιστώντας τα συναφή προϊόντα κομβικά για την ίδια. Την τρέχουσα χρονιά, η εταιρεία θα ενισχύσει τις εφαρμογές ακρόασης, ώστε να μπορούν να διακρίνουν οι χρήστες των iPhone πόσο δυνατός είναι ο ήχος του εξωτερικού περιβάλλοντος και πόσο δυνατά παίζει η μουσική στη συσκευή τους ή στα ακουστικά τους. Επιπλέον, θα βελτιώσει τις εφαρμογές για την παρακολούθηση του κύκλου εμμήνου ρύσης και για το ημερήσιο πρόγραμμα φαρμάκων με τη σχετική υπόμνηση για τη λήψη τους.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times, o αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει εντελώς νέα και τεράστια αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Το αποκορύφωμα είναι το συνέδριο προγραμματιστών τη Δευτέρα. Βέβαια, ο κόσμος της Apple αλλάζει και για τους προγραμματιστές και μηχανικούς δημιουργίας λογισμικού και για τα κέρδη της. Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να στρέφονται κατά της Apple για την προμήθεια της τάξεως του 30% και πλέον, που λαμβάνει από τις πληρωμές στο ψηφιακό κατάστημα εφαρμογών της. Από τα έσοδα αυτά μέρος δίνεται στους ανεξάρτητους προγραμματιστές-δημιουργούς των εφαρμογών, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να στραφούν εναντίον της εάν θεωρήσουν ότι η υψηλή προμήθεια της Apple λειτουργεί ως ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους ίδιους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ