Η Βιομηχανία στο "μικροσκόπιο" - Υποδομές, τεχνολογία, ανθρώπινο δυναμικό κι εξωστρέφεια τα "κλειδιά"

Εκδήλωση με θέμα "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020: Αλλαγές και εξελίξεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων"

Ρεπορτάζ: Αντώνης Παντινάκης

Εκδήλωση με θέμα "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020: Αλλαγές και εξελίξεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων" πραγματοποιήθηκε,την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, από τον ΣΕΒ και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Στο επίκεντρο οι αλλαγές και προκλήσεις που φέρνει στη λειτουργία των επιχειρήσεων η «Βιομηχανία 4.0/Industry 4.0». Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

"Η ανάπτυξη είναι θέμα όλων μας" είπε ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Στη βιώσιμη ανάπτυξη και την τοπική οικονομία στάθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέροντας πως "ανταποκρινομαστε στις ανάγκες των καιρών. Θεμελιώνουμε τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργουμε τις προϋποθέσεις ανάταξης της ελληνικής και της τοπικής οικονομίας. Δημιουργουμε μια ασφαλή γέφυρα μετάβασης στη Βιομηχανία 4ης γενιάς. Η Κρήτη στηριζόμενη στους ανθρώπους της θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης".

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της AEGEAN & Olympic Air, Ευτυχής Βασιλάκης ανέφερε: "Χρειάζεται καλύτερη και στενότερη συνεργασία σε σχέση με το παρελθόν. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε μια σταθεροποιηση και εφέτος μια ανάπτυξη. Η Αθήνα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Περιφέρεια.

Η χαλάρωση της φορολογικής πολιτικής μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αλλά κι εμείς πρέπει να στηρίξουμε το θέμα των υποδομών στην Κρήτη, γιατί έχουμε καθυστερήσει αρκετά. Να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο μεγάλες. Τις μικρές να γίνουν μεσαίες και τις μεσαίες λίγο πιο μεγάλες.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους με ικανότητες, κίνητρα και εκπαίδευση. Στη βιομηχανία του τουρισμού η εποχικότητα και η ποιότητα είναι τα δύο μεγάλα μας στοιχήματα. Πρέπει να πουλήσουμε καλύτερα και πιο άμεσα το τουριστικό μας προϊόν, μόνοι μας, χωρίς τη δια μεσολάβηση κανενός. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Πρέπει κι εμείς να πάρουμε τα ρίσκα μας".

O πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε πως "ο δρόμος της ανάπτυξης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Έχουν γίνει βήματα στις εργασιακές σχέσεις και στο φορολογικό σύστημα. Το κυριότερο που μας αφορά όλους είναι ο ψηφιακός μετα σχηματισμός του κράτους και της κοινωνίας. Η τεχνολογία θα αλλάξει κι άλλο τη ζωή μας, δημιουργεί κι άλλα επιχειρηματικα μοντέλα. Είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, για αυτό και θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης και ανάπτυξης. Αποστόλη μας είναι η διερεύνηση της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας".

Όπως τόνισε ο κ.Τσαμάζ, το όραμα του ΣΕΒ είναι, "η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία, μέσα από τη συνεργασία όλων μας".

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιαννης εστιάζοντας στην Κρήτη, έκανε λόγο για υπαρκτές δυνατότητες για να ανακάμψει το νησί. Συγκεκριμένα τόνισε: "το ΑΕΠ της Κρήτης έπεσε κατά 24% την περίοδο της κρίσης, αλλά έχει τις δυνατότητες να ανακάμψει. Ο νόμος που επλήγη περισσότερο ήταν του Ηρακλείου. Η βιομηχανία της Κρήτης επλήγη υπερμετρα πολύ την περίοδο της κρίσης. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 26%. Η παραγωγική βάση της κρίσης πάντως είναι ισχυρότερη σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης. Όσες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, ενισχύθηκαν οικονομικά. Η παραγωγική βάση έχει εξορθολογιστει. Αν η Κρήτη ηταν μια χώρα μόνη της, θα είχε μεγάλο ελλειμματικο ισοζύγιο. Εισάγει πολύ και εξάγει λίγο. Δημιουργείται ένα εμπορικό έλλειμμα. Η Κρήτη παραμένει μια από τις πιο πλούσιες Περιφέρειες της Ευρώπης, όμως έχει υποστεί μια μεγάλη αποβιομηχανιση. Η Κρήτη πρέπει να βελτιώσει την εξωστρέφεια της".

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε το κομμάτι των εξαγωγών που διαγράφει μια καλή πορεία, απέχει όμως ακόμη από τα επίπεδα της ικανοποίησης. "Καλούμαστε να επιταχύνουμε με τους ρυθμούς της οικονομίας μας. Στην Ελλάδα μόνο το 2,5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εξαγωγικές. Οι εξαγωγές μας πάνε καλά, αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουν ικανοποιητικες. Οι εξαγωγές θα είναι βασικό στοιχείο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας. Πιστεύω βαθιά στις συνέργειες. Οι αποστολές του ΣΕΒ γίνεται σε αναπτυσσομενες αγορές, της Ασίας και της υποσαχαριας Αφρικής. Η Κρήτη διαθέτει ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία βιομηχανιών και υγιων προϊόντων. Τα τοπικά προϊόντα είναι άλλωστε γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η Κρήτη πρέπει και μπορεί να εξάγει περισσότερο και να πρωτοπορησει στην καινοτομία" - ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η research analyst της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση αναφέρθηκε σε βασικές παραμέτρους της ανάπτυξης που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση: την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του αναπτυξιακού μοντελου που θα μας βγάλει από την κρίση. Η Ελλάδα είναι μια σπάνια περίπτωση ημίκλειστης οικονομίας. Η εξαγωγή αγαθών έχει μεγάλη εξάρτηση από τα πετρελαιοειδη. Η Πορτογαλία με όχημα τις εξαγωγές κατάφερε να βγει από την κρίση. Το εμπορικό μας ισοζύγιο των αγαθών είναι στο - 19,8%(εξαγωγές 28,45, εισαγωγές 48,25)"

Ο Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank Τηλέμαχος Γεωργάκη ανέφερε: "Είναι απαραίτητη η βοήθεια της Πολιτείας, με το κατάλληλο φορολογικό πλαίσιο, μείωση της γραφειοκρατίας και τις απαραίτητες υποδομές. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων είναι το επιχειρηματικό πλάνο. Υπάρχει μια ιδανική ευκαιρία για τις εταιρείες να επιλέξουν συνεργάτη. Η ανάπτυξη και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να έρθει μόνο από την Αθήνα".

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Καράτζη Κώστας Αρχοντακης αναφέρθηκε στις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατακόρυφα και το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΑΠΕ. "Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Οι ανάγκες της Κρήτης είναι πολύ μεγάλες. Ο κίνδυνος μπλακ άουτ είναι ορατός. Υπάρχουν δύο σενάρια : την αυτοδύναμη ανάπτυξη με το πετρέλαιο και η ηλεκτρική διασύνδεση. Τα οφέλη της Κρήτης με τη διασύνδεση θα είναι τεράστια. Εάν διασυνδεθει η Κρήτη θα γίνουν καινούργιες επενδύσεις. Η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης θα δημιουργήσει περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη του νησιού. Οι ΑΠΕ θα παίξουν πρωταγωνιστικο ρόλο. Η επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας θα δώσει τα κατάλληλα εργαλεία, αυτά της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, και θα επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη στο νησί μας" - τόνισε χαρακτηριστικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ