Η νέα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζει...East Med και Κρήτη!

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ επανέφερε έντονα στο προσκήνιο τη δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία , ενώ η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για την πώληση φυσικού αερίου επικαιροποιεί την υπόθεση του αγωγού προς την Κρήτη και την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες.

Ενδείξεις έντονης κινητικότητας στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς αρκετές χώρες της Μεσογείου αναζητούν λύσεις στο θέμα των αγωγών, ενώ παράλληλα αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και στον Βορρά, με τη Ρωσία και την Τουρκία να αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους για τον Turkish Stream. 

 Ταυτόχρονα όμως η κινητικότητα αυτή βρίσκεται ενώπιον πολιτικών προβλημάτων και σοβαρών εκκρεμοτήτων, με βασικότερη την απουσία οριοθετήσεων των ΑΟΖ. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα γίνει στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, οι τρεις χώρες θα θέσουν επί τάπητος και το θέμα των αγωγών.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ επανέφερε έντονα στο προσκήνιο τη δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία με το Τελ Αβίβ να διάκειται θετικά, ενώ η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για την πώληση φυσικού αερίου επικαιροποιεί την υπόθεση του αγωγού προς την Κρήτη και την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες. 

Ενδείξεις για το πώς θα κινηθούν οι κυβερνήσεις θα έχουμε μετά τη συζήτηση που θα έχουν οι τρεις υπουργοί στην Αθήνα, με τον Ελληνα υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και τον Κύπριο ομόλογό του να υποστηρίζουν τον East Med. Πέραν αυτών, ο Λίβανος που έχει βάσιμες ενδείξεις ότι διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου μπήκε ξαφνικά στο παιχνίδι των αγωγών υποστηρίζοντας την επιλογή της Τουρκίας. 

Ομως ο αγωγός από τον Λίβανο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, προϋποθέτει την ειρήνη στη Συρία και την αντιμετώπιση πλήθους ακόμη προβλημάτων στην επικίνδυνα ασταθή Μέση Ανατολή. Ολο αυτό το σκηνικό τροφοδοτεί και τον πολιτικό διάλογο, κυρίως τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς η δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. 

Οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. Πριν από λίγες ημέρες και στο πλαίσιο των συμφωνιών Πούτιν - Ερντογάν για την αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων, η Gazprom συμφώνησε με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων για την επανεκκίνηση του έργου Turkish Stream, το συντομότερο δυνατό, συμφωνία που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα καθώς ο εν λόγω αγωγός θα περνάει και από τη χώρα μας.

Η συζήτηση αυτή αναζωπυρώνεται καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, το τμήμα δηλαδή του ΤΑΡ που θα διέρχεται από την Τουρκία και έχει ήδη καθυστερήσει, ενώ το ελληνικό τμήμα του αγωγού κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς.




Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ