H Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Η IBM δημοσίευσε επιστημονική μελέτη στην οποία τονίζεται ότι η συνδυαστική χρήση των αλγορίθμων του machine learning και της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ακρίβεια όσο και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού

Η τεχνολογία της IBM εξετάζει το βαθμό στον οποίο μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει το έργο των ειδικών προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού.

Η IBM δημοσίευσε μία επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με τα Sage Bionetworks, το Ινστιτούτο Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσιγκτον και τη Σχολή Ιατρικής της Ουάσιγκτον στην οποία τονίζεται ότι η συνδυαστική χρήση των αλγορίθμων του machine learning και της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ακρίβεια όσο και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού.

 

Στο επιστημονικό αυτό άρθρο σημειώνεται ότι η μαστογραφία βασίζεται μέχρι σήμερα στο έμπειρο μάτι του κάθε γιατρού, προκειμένου να γίνει αντιληπτό εάν υπάρχει κάποια ύποπτη εστία στο μαστό. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προκαλεί αστοχίες σε πολλές περιπτώσεις, θέμα στο οποίο αναμένεται να δώσει λύση η μηχανή, μέσα από την έγκαιρη διάγνωση, ακόμα και σε περιπτώσεις που το ανθρώπινο μάτι -όσο έμπειρο ή καλά εκπαιδευμένο και αν είναι- δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι το ύποπτο.

Η έρευνα της IBM χρησιμοποίησε μία βάση δεδομένων 310.800 μαστογραφιών που έχουν ήδη μελετηθεί από ιατρούς και άλλα κλινικά δεδομένα από ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και της Σουηδίας. Έγινε, επίσης, χρήση δεδομένων και ιατρικών εξετάσεων γυναικών που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, προκειμένου να εκπαιδεύσουν αλλά και να εξετάσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παρόλο που έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες έρευνες, η μελέτη τη IBM είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω του όγκου των δεδομένων που επεξεργάστηκε.

Η δημιουργία ενός πιο ικανού και αναλυτικού αλγορίθμου ήταν εδώ το ζητούμενο, ενώ οι ειδικοί της IBM σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να έρθει να αντικαταστήσει όλους τους γιατρούς συνολικά, αλλά μόνο εκείνους που επιλέγουν να μην τη χρησιμοποιήσουν. Στο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει έναν σύμμαχο στην καλύτερη τέλεση της ιατρικής πράξης. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ