Η ανάκαμψη των μετοχών δεν είναι λόγος ανακούφισης

Η Wall Street βιώνει μια "bear market" ή μια "bull market"; Είναι περίεργο να αναρωτιόμαστε κάτι τέτοιο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη "βουτιά" κατά 34% του S&P 500, αλλά να που αναρωτιόμαστε. Η άνοδος του δείκτη από το χαμηλό που σημείωσε στις 23 Μαρτίου ξεπέρασε το όριο του 20%, ποσοστό που σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας "αγοράς ταύρων", ακόμη και αν το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου παραμένει μια μακρινή ανάμνηση. Ο κορονοϊός προκαλεί μια αποπροσανατολιστική επίδραση στους επενδυτές. Κανείς δεν φαίνεται 100% σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει στις αγορές αυτή την περίοδο.

Οι bear markets είναι γνωστές για τα εντυπωσιακά ράλι που αποδεικνύονται βραχύβια. Η χρηματοπιστωτική κρίση είχε μερικά τέτοια ανοδικά ξεσπάσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ανόδου κατά 24% από τα τέλη Νοεμβρίου του 2008 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2009, πριν από το οριστικό χαμηλό που ακολούθησε τον Μάρτιο. Στη σύγχυση που επικρατεί τελευταία, συμβάλλει και η πρωτοφανής σειρά παρεμβάσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ασαφή εικόνα ως προς το για πόσο καιρό ο ιός θα ζημιώνει την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη. Η εικόνα αυτή μπορεί να αρχίσει να αποσαφηνίζεται, καθώς οι εταιρείες θα αρχίσουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο και να ενημερώνουν σχετικά με το τι να περιμένουμε στο υπόλοιπο του έτους.

Οι επενδυτές περιμένουν πώς και πώς να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι η Wall Street έχει ανάγκη από προβλέψεις για το μέλλον, αφού πολλές εταιρείες έχουν αποσύρει τις προηγούμενες προβλέψεις τους. Αλλά η έκταση της ζημιάς δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη.

Οι στρατηγικοί επενδυτές επικεντρώνονται στα συνολικά κέρδη του δείκτη S&P. Τα κέρδη των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στον S&P 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 11% το πρώτο τρίμηνο, με οδηγό μια βουτιά της τάξης του 51% στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και της τάξης του 31% για τους τομείς πολυτελών καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανικών προϊόντων. Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερο, με μια εκτιμώμενη πτώση 22% στα κέρδη του S&P 500, ακολουθούμενη από πτώσεις σχεδόν 10% στο τρίτο τρίμηνο και 1,2% στο τέταρτο.

Πώς εξηγούνται, λοιπόν, τα πρόσφατα κέρδη; Το φαινόμενο της αγοράς των ταύρων βασίζεται σε έναν απλό, δοκιμασμένο κανόνα της Wall Street: Μην "πολεμάτε" τη Fed. Και αυτήν τη φορά, μην πολεμάτε ούτε το Κογκρέσο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπογράφει ουσιαστικά "λευκές επιταγές" για να στηρίξει τις αγορές σταθερού εισοδήματος που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν πτωτικά και τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ το Κογκρέσο ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια για να μετριάσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το "πάγωμα" μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Το αν αυτά τα τρισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, μένει να φανεί, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι το Κογκρέσο τουλάχιστον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απρόβλεπτο το μετά

"Ο συνδυασμός της πρωτοφανούς στήριξης της οικονομίας και της οριζοντιοποίησης της καμπύλης του ιού μείωσε δραματικά τον κίνδυνο ζημιών για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και ενίσχυσε τον S&P 500 πάνω από τα όρια της αγοράς αρκούδων", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τον David Kostin στους πελάτες τους στις 13 Απριλίου. "Εάν οι ΗΠΑ δεν βιώσουν μια δεύτερη αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα της οικονομίας, η λογική του "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα έχει αποτρέψει την αγορά μετοχών από το να βρεθεί σε νέα χαμηλά επίπεδα".

Αυτό το "εάν" όσον αφορά μια πανδημία είναι μεγάλο, φυσικά. Και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς το πώς θα έχει διαμορφωθεί η οικονομία όταν επανεκκινηθεί. Πόσο καιρός θα χρειαστεί να περάσει προτού οι καταναλωτές αισθανθούν άνετα να μαζευτούν σε εστιατόρια, κινηματογράφους, αεροπλάνα, λούνα παρκ και άλλα τουριστικά σημεία; Πόσο καιρός θα χρειαστεί προτού νιώσουν σίγουροι για τις δικές τους οικονομικές προοπτικές για να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές;

Η ιστορία "ξαναγράφεται"

Ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά για ένα λεπτό και ας σκεφτούμε απλώς τι προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman και άλλοι: Ο S&P 500 μπορεί να βρέθηκε στο πιο χαμηλό του επίπεδο για αυτήν τη νέα κρίση στις 23 Μαρτίου, μόλις έναν μήνα μετά το τελευταίο ρεκόρ του στις 19 Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των  bear markets από το 1929. Χρειάζονταν κατά μέσο όρο 373 ημέρες διαπραγμάτευσης από το ιστορικό υψηλό έως το ιστορικό χαμηλό κατά τη διάρκεια αυτών των 10 bear markets. Το συντομότερο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την κορυφή έως τον "πάτο" ήταν 74 ημέρες το 1987 και μάλιστα εκείνη η "αγορά αρκούδων" δεν συνοδεύτηκε από τη μεγάλη οικονομική ύφεση που που βιώνουμε σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η bear market έχει τελειώσει. Την ίδια στιγμή, το 2020 είναι μία χρονιά κατά την οποία τα ιστορικά προηγούμενα ενδέχεται να μην προσφέρονται ιδιαίτερα για να κατανοήσουμε τι πρόκειται να συμβεί τελικά. Η ταχύτητα με την οποία η αγορά εισήλθε σε περιοχή bear market είναι επίσης άνευ προηγουμένου, όπως είναι και η αντιμετώπιση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και ο ΟΠΕΚ και άλλα έθνη που παράγουν πετρέλαιο προχωρούν σε πρωτοφανείς κινήσεις, με ιστορικές περικοπές στην παραγωγή, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις τιμές και να τονώσουν τον ενεργειακό τομέα της οικονομίας. Ίσως το μάθημα που θα πάρουμε από το 2020 είναι αυτό: Ακριβώς επειδή κάτι δεν συνέβη ποτέ ξανά στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας βρει προ εκπλήξεως.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ