Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες οδηγούν σε μείωση φόρου

Τι ισχύει, τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις προκειμένου να μην πληρώσουν επιπρόσθετο φόρο την επόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, όσοι δεν τα καταφέρουν, θα κληθούν να πληρώσουν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, έξτρα φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, η οποία τροποποιήθηκε το 2020, προκειμένου να εξαιρεθούν πλήρως όσοι φορολογούμενοι επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και να επιβαρυνθούν με ποινή μικρότερη του 22% οι υπόλοιποι που δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30%, επανήλθε φέτος κανονικά σε πλήρη ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και να γνωρίζουν τα εξής:

– Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

– Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

– Στην περίπτωση που οι δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εντός του έτους και αφορούν σε καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

– Το ποσό των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Τι ισχύει από το 2022 για τις αποδείξεις

Από το 2022 έρχονται ανατροπές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι που θα ζητούν e-αποδείξεις στις συναλλαγές τους με επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής θα κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:

-Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Το μέτρο αυτό ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα ισχύει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.

-Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

-Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ