Ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και Επιστρεπτέα 7: Ποιοι ωφελούνται

Ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και Επιστρεπτέα 7: Ποιοι ωφελούνται

Ποιοι μένουν εκτός του πακέτου των φοροελαφρύνσεων - Πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα

Το σήμα για την έναρξη πιο στοχευμένων μέτρων έδωσε η κυβέρνηση και η προαναγγελία του πακέτου φοροελαφρύνσεων μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σηματοδοτεί την σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης προς τα μέτρα ώθησης της ανάκαμψης. Ποιοι όμως ωφελούνται και ποιοι μένουν εκτός από τις σχετικές ρυθμίσεις; Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7;

Τι ισχύει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στο πεδίο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτρο δε θα εφαρμοστεί για το 30% του εισοδήματος των πληττόμενων από την πανδημία πολιτών.

Επιπλέον, το μέτρο των e-αποδείξεων δε θα εφαρμοστεί και για φορολογουμένους άνω των 60 ετών. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν συλλέξει e-αποδείξεις σε ποσοστό 20 – 30% του εισοδήματος, το πέναλτι του 22% που καλούνταν να πληρώσουν μέχρι πρότινος, πλέον μειώνεται στο 50%, δηλαδή θα πληρώσουν το 11%.

Το έκτακτο εισόδημα των 534 ευρώ που έλαβαν όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, δε θα υπολογίζεται στην υποχρέωση του φορολογούμενου να συλλέξει το 30%.

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, εργαζόμενοι σε αναστολή, εργαζόμενοι στο «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Προϋπόθεση είναι να μην είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη και να μην υπάρχει αύξηση της περιουσίας για τα έτη 2020 και 2019.

Δώρο Πάσχα: Πότε & πώς πληρώνεται

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 28/04 οφείλουν οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους το Δώρο Πάσχα που αντιστοιχεί στις επιχειρήσεις.

Για όσους εργαζομένους βρίσκονταν έστω και μία μέρα σε αναστολή, το κράτος οφείλει επίσης μέχρι τη Μ. Τετάρτη να καταβάλλει το ποσό με βάση τα 534 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα αφορά αναστολές από 1/1/21 – 31/3/21, ενώ όσοι βρίσκονται σε αναστολή από 1/4/21 – 30/4/21, θα λάβουν το δώρο από το κράτος έως τις 31/5, επίσης με βάση τα 534 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν καθόλου σε αναστολή από 1/1 – 30/04 θα λάβουν κανονικά ολόκληρο το δώρο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκτός του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μείνουν 1 στους 2 αιτούντες, αφού από τις αρχικές 704.604 αιτήσεις εκτός θα βγουν περίπου 350.000.

Και αυτό γιατί αρκετοί από όσους έχουν υποβάλλει την αίτησή τους έχουν μείωση τζίρου μικρότερη από το 20% για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο (του 2021 σε σχέση με το 2020), ενώ πολλοί εμφανίζουν και αύξηση του τζίρου τους για το διάστημα του 2020 σε σχέση με το 2019 (ενάρξεις έως 1/1/2018).

Εκτός αύξησης τζίρου είναι φυσικά οι πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών κτλ.

Οι οριστικές αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τη Μεγάλη Τρίτη 27/04 και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «aade.gr» (myBusinessSupport).

Αφού υποβάλλουν τα στοιχεία τους και πάρουν έγκριση, οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς τους έως τη Μεγάλη Παρασκευή 30/04.

Πηγή: megatv.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ