ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η ανάπτυξη δεν επιταχύνει παρά το θετικό κλίμα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες της Συνομοσπονδίας όσον αφορά την αρνητική επίδραση της γενικευμένης αβεβαιότητας

Προβληματισμό εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη μακρο-εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες της Συνομοσπονδίας και όσον αφορά την αρνητική επίδραση της γενικευμένης αβεβαιότητας στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο εγκαινίασε μια νέα έκδοση, που θα δημοσιεύεται κάθε δίμηνο, και στο πρώτο του δελτίο αμφισβητεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, εκτιμώντας πως «αγνοεί επιδεικτικά τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».

Το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναδεικνύει τρία βασικά σημεία:

α) Την απογοήτευση από την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών και τη διαφαινόμενη αδυναμία ουσιαστικής επιτάχυνσης του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας το 2019-2020 παρά το θετικό μετεκλογικό κλίμα στις αγορές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρότι κατά το β΄ τρίμηνο του έτους ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 1,9%, εμφανώς υψηλότερος από αυτόν του α΄ τριμήνου (1,1%), η μακρο-εικόνα της οικονομίας δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Σε επίπεδο 6μήνου παρατηρείται εμφανής επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ.

β) Την αναντιστοιχία μεταξύ εθνικών αναπτυξιακών προσδοκιών και διεθνούς οικονομικής δυσανεξίας με την κρίσιμη απόκλιση βραχυχρόνιων δεικτών και οικονομικών μεγεθών μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στους τομείς κυρίως της βιομηχανίας, των εξαγωγών και του οικονομικού κλίματος, εξέλιξη που δεν είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμη.

γ) Την αρνητική επίδραση της γενικευμένης αβεβαιότητας στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τη δυσκολία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στον βαθμό που η προσέλκυση επενδύσεων επικεντρώνεται σε μη παραγωγικές επενδύσεις και, τέλος, τις αβέβαιες προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με την ικανότητα της νέας πολιτικής φορολογικών ελαφρύνσεων να απογειώσουν τις επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Το ΙΝΕ εκτιμά πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα περιοριστεί στις ιδιωτικοποιήσεις και σε εξαγορές εταιρικών μεριδίων (π.χ. σε επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση), σε τουριστικά ή άλλα ακίνητα, στα μεγάλα έργα υποδομής με κρατική συμμετοχή (π.χ. ενέργεια) και στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, οι μελετητές του Ινστιτούτου αναφέρονται στη διεθνή εμπειρία εκτιμώντας ότι λίγο προσθέτουν στην αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ