ΗΠΑ: Προσγείωση στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας

Οι οικονομίες σε όλη τη Μέση Ανατολή αγωνίστηκαν από το βάρος της κρίσης της τιμής του πετρελαίου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πέφτουν τέσσερα σημεία στο Νο. 9

 

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψαν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, υπό το βάρος των εμπορικών πολέμων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την απώλεια της πρώτης θέσης από την Σιγκαπούρη το 2018, οι ΗΠΑ έπεσαν περαιτέρω στη λίστα στη 10η θέση φέτος από την τρίτη πέρισυ, σύμφωνα με μια ετήσια κατάταξη από το Institute for Management Development (IMD) που εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε ως  η πιο ανταγωνιστική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από τη Δανία και την Ελβετία.

Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, -ένας παράγοντας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα και των δύο χωρών. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έπεσε έξι θέσεις στη θέση Νο. 20 στην κατάταξη του IMD.

«Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν βλάψει τόσο την Κίνα όσο και την οικονομία των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας τις θετικές τους πορείες ανάπτυξης», ανέφερε το IMD.

Η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2019 είχε επίσης μία σημαντική ανακατάταξη: η Σιγκαπούρη βρέθηκε πρώτη με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.

Η κατάταξη του IMD, η οποία ξεκίνησε το 1989, αξιολογεί 63 οικονομίες μέσα από εκατοντάδες δείκτες: ένας συνδυασμός δεδομένων, όπως η απασχόληση, το κόστος ζωής και οι κυβερνητικές δαπάνες αλλά και δεδομένα από έρευνες διεθνών στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα όπως η πολιτική σταθερότητα και η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι πέντε πρώτοι – η Σιγκαπούρη, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ – δείχνουν τη δύναμη που έχουν μικρότερες οικονομίες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων, ανέφερε το IMD.

«Το όφελος των μικρών οικονομιών στην τρέχουσα κρίση προέρχεται από την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν μια πανδημία και από την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Arturo Bris, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD.

Η Σιγκαπούρη κέρδισε την πρώτη θέση λόγω του ισχυρού εμπορίου και των επενδύσεών της, της ισχυρής υποδομής στην εκπαίδευση και τεχνολογία, ανέφερε το IMD. Ο περιφερειακός οικονομικός ανταγωνιστής του, το Χονγκ Κονγκ, έπεσε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο Νο. 5 εν μέσω κοινωνικών αναταραχών και οικονομικής ύφεσης που προηγήθηκε του ιού.

Σε επίπεδο περιφέρειας, η Ευρώπη εξασφάλισε μια ισχυρή εμφάνιση στη λίστα με τις μισές από τις 10 κορυφαίες οικονομίες να προέρχονται από αυτή την ήπειρο.

Η Δανία έφτασε στη δεύτερη θέση λόγω ισχυρής οικονομίας, της αγοράς εργασίας, των συστημάτων υγείας και της εκπαίδευσης, καθώς και των διεθνών επενδύσεων, της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.

Η Ελβετία κέρδισε την τρίτη θέση λόγω του διεθνούς εμπορίου, των επιστημονικών υποδομών και του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε τέσσερα νούμερα στο νούμερο 19, με το IMD να τονίζει ότι θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι ο Brexit δημιούργησε την αντίληψη για ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Ο Καναδάς ανέβηκε στο Νο. 8 από το Νο. 13.

Οι οικονομίες Ασίας–Ειρηνικού ήταν πιο αδύναμες από το συνηθισμένο, με τις περισσότερες να πέφτουν από την κατάταξη του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης τεσσάρων σημείων από την Ιαπωνία στο Νο 34 και της Ινδονησίας με οκτώ πτώσεις, στο Νο. 40. Η Ινδία παρέμεινε στο Νο. 43.

Οι οικονομίες σε όλη τη Μέση Ανατολή αγωνίστηκαν από το βάρος της κρίσης της τιμής του πετρελαίου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πέφτουν τέσσερα σημεία στο Νο. 9.

Πηγή: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ