Ήπια βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 54,2 μονάδες, από 48,9 μονάδες τον Μάιο

Σε πορεία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, η οποία ακόμα εμπεριέχει ακόμη πολλές αβεβαιότητες, βρέθηκε η εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούνιο. Η αγορά δείχνει να ανακτά τις ισορροπίες της, γεγονός που αντανακλάται στην ήπια βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών. Ο σχετικός δείκτης για την Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 54,2 μονάδες, από 48,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα. Η επίδοση αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 86,5 μονάδες.

Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων έγιναν τον Ιούνιο ακόμα πιο απαισιόδοξες και διαμορφώθηκαν στις -55 μονάδες (από -39 μονάδες τον Μάιο). Πάντως, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς στον κλάδο και συγκεκριμένα κατά 11 μονάδες, αλλά παραμένει αρνητικό στις -28 μονάδες.

Η απαισιοδοξία των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης περιορίστηκε τον Ιούνιο στις -21 μονάδες από -45 μονάδες τον Μάιο. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου διαμορφώθηκαν στις -10 μονάδες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές υποχώρησαν στις -28 μονάδες από -10 τον Μάιο.

Από την έκθεση προκύπτει ότι το 17% των επιχειρήσεων της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 30% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 13% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 28% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους. 

Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, στην ελληνική αγορά υπήρξε τον Ιούνιο νέα, αλλά μικρή, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, λόγω ελαφρώς χαμηλότερων προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, επίσης, σημειώθηκε ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο. Τα περισσότερα νοικοκυριά διατυπώνουν, πλέον, λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικών, αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, “η επιδείνωση του κλίματος στην Ελληνική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση, αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερου κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας”.

Το Ινστιτούτο προσθέτει, πάντως, ότι η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριων και του εξωτερικού περιβάλλοντος. “Υπάρχει ακόμη αναμονή σημαντικών παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως, του τρόπου εφαρμογής τους στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το 3ο τρίμηνο είναι αυτό, το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση”. 

Η Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., μετά την κατάρρευση του Μαρτίου και Απριλίου. Στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 8,2 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 75,7 μονάδες, ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση στην Ε.Ε., όπου ο δείκτης ανέκαμψε κατά 8,1 μονάδες, διαμορφούμενος στις 74,8 μονάδες.

Η μεταβολή αυτή μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση ιστορικά και στις δύο ζώνες, αλλά ακόμα δεν καλύπτει παρά μόνο το 30% των απωλειών του δείκτη κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες αισθητά. Εντονότερα στη Γαλλία (+9,4) και την Ολλανδία (+8,3), ενώ ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία με +8,2, με τη Γερμανία (+6,6) να έπεται.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ