Ιστορικώς χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο

Ιστορικώς χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο

Χρ. Σταικούρας: Ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης

Με ιστορικώς χαμηλότερο επιτόκιο 1,22% , και προσφορές ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 18 δις.ευρω, έκλεισε σήμερα το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

    Η μεγάλη ζήτηση που έκδηλώθηκε από θεσμικους επενδυτές, σε συνδυασμό με το ευνοικό κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη, είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τα 2,5 δις.ευρω που άντλησε το Εληνικό Δημόσιο, δηλαδή το επιτόκιο των ομολόγων, να παραμείνει σχεδόν στο χαμηλό επίπεδο που διαπραγματεύονταν το 10ετές ομόλογο στη δευτερογενή αγορά τις τελευταίες ημέρες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σχολιάζοντας τα αποτελέσαμτα της νέας εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών, η οποία συνιστά ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

   Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

    Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ.ευρω εκ των οποίων μόνον τα 6 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,13% έναντι 0,47% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,60% απο 1,54%. 

    Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών. Ετσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγαμτευόταν στα 1,1840 δολ. από το επίπεδο των 1,1909 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1861 δολ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ