Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία

Η ουρολοίμωξη είναι μια γενικότερη έννοια της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς

 

Η ουρολοίμωξη στις γυναίκες ονομάζεται κυστίτιδα και στους άντρες προστατίτιδα. Οταν η λοίμωξη αφορά τους νεφρούς, τότε ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Πώς εκδηλώνεται

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Στις γυναίκες, η κυστίτιδα συνήθως εμφανίζεται με τσούξιμο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πυελικό άλγος και συχνοουρία. Τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά και να συνυπάρχει άσχημη μυρωδιά. Επίσης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρχει αιματουρία. Οι άντρες με προστατίτιδα συνήθως εμφανίζουν και υψηλό πυρετό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αντιβιοτική θεραπεία έπειτα από εξέταση ούρων.

Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις από τους άντρες λόγω της ανατομίας του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Οσον αφορά τα παιδιά, η συχνότητα των ουρολοιμώξεων εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και από το αν υπάρχει συγγενής ανωμαλία του ουροποιητικού τους συστήματος. Γενικά, όμως, το 7% το κοριτσιών και το 2% των αγοριών περνούν ουρολοίμωξη μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Πού οφείλεται

Εχει αποδειχτεί ότι οι συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού είναι οι ουρολοιμώξεις και συνήθως είναι συνδυασμός παραγόντων που τις προκαλούν. Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι  η επαφή με μικρόβια στην παραλία, τη θάλασσα και τις πισίνες και το βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων αποδυναμώνοντας τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. Ενας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τις ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι είναι τα περισσότερα ταξίδια που ίσως προγραμματίζουμε και η αναγκαστική χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας ή ακόμη και η προσπάθεια αποφυγής χρήσης της τουαλέτας και το «κράτημα» της ούρησης για πολλή ώρα.

Τι πρέπει να προσέχετε

Είναι σημαντικό να προσέχουμε πού κάνουμε μπάνιο, να μην είναι βρώμικα τα νερά και να αποφύγουμε όσο γίνεται κάποιους παράγοντες, όπως το να απλώνουμε την πετσέτα κατευθείαν στην άμμο. Πρέπει να γίνεται λήψη πολλών υγρών και να αποφεύγεται η αναβολή της ούρησης, καθώς έτσι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ουρολοίμωξης. Και φυσικά οι γυναίκες θα πρέπει να αλλάζουν το μαγιό τους και να μη μένουν για πολλή ώρα με το ίδιο βρεγμένο μαγιό. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ