Κέρδη 12,54% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος κατάφερε να κρατήσει την «παράδοση», η οποία τον θέλει να αποτελεί τον καλύτερο μήνα του έτους για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακόμη και σε πτωτικές χρονιές, όντας ο πρώτος θετικός μήνας του 2020 κατά τον οποίο η αγορά κατάφερε να ξεφύγει από τα χαμηλά του Μαρτίου, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές σε ένα ράλι ανακούφισης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Απρίλιο με κέρδη 12,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,95%, και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Από τα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν στα μέσα Μαρτίου και τις 484 μονάδες, η ελληνική αγορά έχει σημειώσει ένα ισχυρό ριμπάουντ της τάξης περίπου του 30%, ενώ από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 31,5% και ο τραπεζικός καταγράφει πτώση απώλειες 61,5%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κατά 17,5 δισ. ευρώ.

Νικητής του μήνα διεθνώς ήταν ο BSE Sensex της Ινδίας με κέρδη 19,3% και ακολούθησαν ο αμερικάνικος Nasdaq στο +18,7%, o S&P 500 στο +15,3%, ο SET της Ταϊλάνδης στο +14,4%, ο Dow Jones στο 13,7% και ο γερμανικός DAX με άνοδο 13,5%. Παρά τις απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ο Απρίλιος αποτέλεσε για τις διεθνείς μετοχές (παγκόσμιος δείκτης MSCI) τον καλύτερο μήνα των τελευταίων 11 ετών, οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν τον καλύτερο μήνα σε αποδόσεις από το 1987 και η ευρωπαϊκή αγορά (δείκτης Euro Stoxx 600) σημείωσε τον πιο κερδοφόρο μήνα από τον Οκτώβριο του 2015.

Η επανεκκίνηση των οικονομιών διεθνώς, οι ενθαρρυντικές ειδήσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών σε θεραπευτικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, ανακούφισαν τις αγορές από το ισχυρό sell-off των προηγούμενων δύο μηνών. Ο Μάιος ωστόσο αναμένεται δύσκολος και εύθραυστος, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο της πανδημίας σε οικονομία και επιχειρήσεις θα βγαίνουν στο φως, τη στιγμή που ήδη το α΄ τρίμηνο του έτους αποτέλεσε ένα τρίμηνο βαθιάς ύφεσης. Ολα αυτά σημαίνουν πως οι επενδυτές, οι οποίοι ήδη ακολουθούν τη στρατηγική συσσώρευσης της ρευστότητας, θα παραμείνουν νευρικοί και επιφυλακτικοί. Σε αυτό το σκηνικό, ο «πόλεμος» για το Χ.Α. θα είναι πολύμηνος, δύσκολος και με υψηλή μεταβλητότητα, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Fast Finance Λουκάς Παπαϊωάννου. 

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ