"Κραυγή" αγωνίας από τους ιδιοκτήτες κέντρων δερματοστιξίας

Με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα τα στούντιο τατουάζ της χώρας μας, περιγράφεται σε κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και φέρει την υπογραφή 200 και πλέον καλλιτεχνών τατουαζ απ ολη την Ελλάδα. 

Στο κείμενο αναφέρεται:

"Καταρχας αντιλαμβάνομαστε ότι δεν είμαστε μια υπηρεσια πρώτης ανάγκης και για πολλούς ίσως να είμαστε στο μυαλό τους κάποιοι τύποι που ζωγραφιζονται, απλά θα ήθελα να θυμήσω στον κόσμο ότι τατουάζ στο σώμα του έχει πλέον το 1/3 του πλανήτη, τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Υπάρχουν στούντιο Δερματοστιξιας στην Ελλάδα εδω και 30 χρόνια, καταστήματα που μεγάλωσαν και συντηρησαν οικογένειες, μετέφεραν την τέχνη από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν.

Αυτή την στιγμή η χώρα αριθμεί 500 επαγγελματικά τατου και πιρσινγκ στούντιο και ζούνε από τον κλάδο περίπου 3.000 οικογενειες.

Το παρατραγουδο της ιστορίας είναι ότι για να λειτουργησουμε και να πάρουμε άδεια από την υγειονομική υπηρεσία χρειάζεται να φτιάξουμε ενα μίνι ιατρείο.

Πρέπει ο κάθε καλλιτέχνης να έχει δικό αυτόνομο χώρο εργασίας 10 τμ, διαχωριστικό ανάμεσα από κάθε δωμάτιο ώστε να είναι απομονωμένος ο ενας με τον άλλον, πλακάκι ύψους 1.80 και πάνω, παροχή κρύο, ζεστο νερο.
Το σαλόνι υποδοχής μας να είναι 15 τμ και η πρόσβαση στην τουαλέτα να μην γίνεται μέσα από τα εργαστήρια.

Κλιβανοι αποστείρωσης, μηχανήματα υπερήχων για τον καθαρισμό, βελόνες και εργαλεία μιας χρήσης, γάντια, χαρτιά εξετάσεις, σακουλάκια προστασίας, ποδιές μιας χρήσης, κάδοι ανακύκλωσης αιχμηρων αντικειμένων, χρώματα ελεγμένα από το κράτος με πιστοποίηση,αντισηπτικά, απολυμαντικα και χημικά που χρησιμοποιούν τα χειρουργεία!

Αυτά είναι τα "πρέπει" για να πάρουμε την άδεια και να λειτουργησουμε σαν νόμιμο εργαστήριο Δερματοστιξιας και Πιρσινγκ. 

Κάναμε υπομονή και ακολουθήσαμε τους κανόνες για την προστασία της δημόσια υγείας, βάλαμε πάνω από όλα την υγεία γιατί έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε σαν κλάδος, μας έχει γίνει βίωμα αυτό μέσω της δουλειάς μας. 

Φτάσαμε 2 μήνες μετά από το κλείσιμο των μαγαζιών μας και δεν έχουμε την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουμε, πληρώνουμε ενοίκια,  ασφάλειες , ΔΕΗ, Νερο, τηλέφωνο. 
Το χειρότερο  είναι ότι ο κλάδος μας περιμένε να δουλέψει  από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο. 

Τότε είναι η σεζόν μας, τότε συγκεντρωνουν οι περισσότεροι από εμάς τις οικονομίες για το υπόλοιπο του χρόνου. 
Αρα με λίγα λόγια χάσαμε την χρονιά και τα έξοδα πλέον μας σφίγγουν σαν θηλιά στον λαιμό. 

Μέσα σε ολα αυτα έρχεται και η μαύρη αγορά να μας αποτελειώσει, πλέον οι περισσότεροι κάνουν τατουάζ στα σπίτια, οι πελάτες που θέλουν να κάνουν τατουάζ, πηγαίνουν σε σπίτια σε ερασιτεχνικα στούντιο, πληρώνουν όσο όσο και κάνουν τα τατουάζ τους. 

Μας οδηγείτε σε καταστροφή, όχι επειδή πιστεύετε ότι θα κλείσουμε και ο κόσμος δεν θα κάνει πλέον τατουάζ, αν πιστεύετε κάτι τέτοιο είστε γελασμενοι, αυτοί που θέλουν να κάνουν τατουάζ η να βάλουν σκουλαρίκια θα το κάνουν, απλά θα είναι παράνομο, το κράτος δεν θα εισπράττει ΦΠΑ, δεν θα υπάρχουν κρατικές ασφαλίσεις και πλέον αυτό που έχετε δημιουργήσει θα είναι ενα τέρας παραεμποριου με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους επαγγελματίες,κινδυνεύετε να κλείσετε με την συμπεριφορά σας 500 στούντιο που λειτουργουσαν νομιμα με άδεια και στην θέση τους να ανοίξετε 3.000 παράνομα σπίτια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. 

Διαβάσαμε, ακούσαμε και παρατηρήσαμε τα νεα μέτρα για την μη εξάπλωση του Κορωνοιου από την πρώτη μέρα και με απλή λογική θεωρήσαμε ότι εμείς θα ανοίγαμε πρώτοι, αφού έτσι κι αλλιώς αυτα κάναμε στην καθημερινότητα μας. 

Τα νεα μέτρα που επιβάλλεται στα καταστήματα, είναι τα δικα μας μέτρα από την πρώτη μέρα λειτουργία μας. 

Στείλαμε, επιστολές στα υπουργεία και στους ειδικούς του Κορωνοιου, προτείναμε λύσεις για να σας βοηθήσουμε, επικοινωνησαμε με καθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο για να σας εξηγήσουμε την δουλεια μας. 

Και αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ενα ΤΙΠΟΤΑ. 
Καμια ημερομηνία επανέναρξης, κανένα πλάνο, καμια επίσημη ανακοίνωση. 
Μέχρι και οι οίκοι ανοχής γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν. 
Βρισκόμαστε στο σκοτάδι, δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει και είστε υπεύθυνοι εσείς για αυτό. 

Και κάτι τελευταίο. 

Μια μέρα θα έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται να φοράτε μάσκες, γάντια, να είστε χωριστά στον χώρο εργασίας σας και να χρησιμοποιείται αντισηπτικά και το ευχόμαστε να γίνει σύντομα σε όλους, απλά εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι γιατί αυτή είναι η δουλεια μας! 

Με εκτιμηση 
Απο τους καλλιτέχνες που ζωγράφισαν τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο σώμα σας,χάραξαν τα ονόματα των παιδιών σας στα χέρια σας, ζωγράφισαν θηλες σε μαστεκτομες,κάλυψαν τα σημάδια από ουλές, ζωγράφισαν για να μαζέψουν λεφτά οπότε χρειάστηκε για σκυλιά, παιδιά. 
Με  εκτίμηση από τους ανθρώπους που μας φέρατε τα παιδιά σας όταν μεγάλωσαν να κάνουν τατουάζ και να βάλουν σκουλαρίκι με ασφάλεια"!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ