Κύπρος: Ρεκόρ προσφορών για το πενταετές ομόλογο

 Κύπρος: Ρεκόρ προσφορών για το πενταετές ομόλογο

Κατά τη διάρκεια της έκδοσης οι προσφορές έφτασαν στα €8,5 δισεκατομμύρια από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών

Το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που υπήρξε ποτέ σε μία έκδοση ενός ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία με την μέθοδο της κοινοπραξίας μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2014 προσέλκυσε η χθεσινή έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους €1 δισεκατομμυρίου με τo ονομαστικό επιτόκιο να είναι ουσιαστικά μηδενικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης που εξέδωσε το Γραφείο Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) της Κύπρου η χθεσινή υπερκαλύφθηκε οκτώμισι φορές, αφού κατά τη διάρκεια της έκδοσης οι προσφορές έφτασαν στα €8,5 δισεκατομμύρια από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών.

Η μεγάλη ζήτηση ήταν αυτή που συμπίεσε καθοδικά την απόδοση με το ομόλογο να τιμολογείται τελικά στο 0,053%, που αντιστοιχεί σε 48 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς (midswap). Παράλληλα, το ονομαστικό επιτόκιο είναι μηδενικό.

Ενδεικτικό της ζήτησης που πίεσε καθοδικά τις αποδόσεις είναι ότι η αρχική κατευθυντήρια γραμμή που είχε δοθεί από τους συμβούλους της έκδοσης στις 08:10 ώρα Λονδίνου (10:10 ώρα Κύπρου) προέβλεπε 60 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς, με την απόδοση να βρίσκεται στο 0,173%. Ωστόσο μία ώρα αργότερα η ζήτηση που εκδηλώθηκε μία ώρα αργότερα έφτασε τα €7,5 δις, οδηγώντας σε αναθεώρηση της κατευθυντήριας τιμής στο +50 με +55 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί σε απόδοση 0,123%.
 
Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, αργότερα στις 10:45 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών να βρίσκεται πλέον άνω των €8,5 δισ.,η ποιότητα των προσφορών επέτρεψε το τελικό σπρεντ επαναγοράς να μειωθεί περαιτέρω και να καθοριστεί στις +48 μονάδες βάσης. Τελικά το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11.00 ώρα Λονδίνου με προσφορές άνω των €7.45 δισ.

Η τελική τιμολόγηση έγινε στις 14:37 ώρα Λονδίνου στις 48 μονάδες βάσης πάνω από το midwsap, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς (reoffer yield) 0,053% και σπρεντ +78.2 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται ως το σημείο αναφοράς (DBR0.5% Feb-26).

Αναφορικά με την επενδυτική κατανομή, το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το νέο 5ετες κυπριακό ομόλογο «προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές».

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 85% των προσφορών για προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ειδικότερα το 22% των επενδυτών προήλθε από το ΗΒ, το 17% από χώρες της Σκανδιναβίας, το 15% από την Κύπρο και από τις χώρες του Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και από Γερμανία/Αυστρία/ Ελβετία αμφότερες με 14%.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ