Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζαμε

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζαμε

Δυσοίωνες προβλέψεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ

Δυσοίωνες προβλέψεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που ανέφερε ως βασικούς πληθωριστικούς παράγοντες τις τιμές της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγούν σε ελλείψεις πρώτων υλών και παραγωγικού εξοπλισμού και τα αποτελέσματα βάσης. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μειωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοινώνοντας τα μαύρα μαντάτα.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, η Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών είναι κρίσιμη για να συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να αντιμετωπισθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.

H επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα έχουν εκτονωθεί τότε. 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον πληθωρισμό

Η Λαγκάρντ ανέφερε ως βασικούς πληθωριστικούς παράγοντες τις τιμές της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγούν σε ελλείψεις πρώτων υλών και παραγωγικού εξοπλισμού και τα αποτελέσματα βάσης, κυρίως από την περυσινή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,7% τον Οκτώβριο, κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το αν εξακολουθεί να είναι κατάλληλη η πολιτική μεγάλων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν το κύριο θέμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά. Πιστεύουμε ότι η ανάλυση μας είναι σωστής και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2022, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,2% σε μέσα επίπεδα το 2022 και ότι θα μειωθεί στο 1,7% το 2022 και στο 1,6% το 2023, αλλά είναι πιθανό να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις αυτές τον Δεκέμβριο.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναθεώρησαν επίσης ανοδικά τις προβλέψεις τους στο 2,3% για φέτος, στο 1,8% για το 2022 και στο 1,6% για το 2023.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες  της αγοράς για την επόμενη δεκαετία έχουν αυξηθεί στο 2% που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν ισχυρή και στο τρίτο τρίμηνο, αν και με κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό. Είπε, ακόμη, ότι οι προοπτικές παραμένουν καλές, αλλά θολώνουν από τις ελλείψεις πρώτων υλών, παραγωγικού εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού.

«Αν τα προβλήματα στην προσφορά και οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Παράλληλα, αν διαρκείς στενότητες οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή αν η οικονομία επανέλθει ταχύτερα σε συνθήκες πλήρους δυναμικότητας, οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να γίνουν ισχυρότερες», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ