Lockdown: Πώς επιστρέφουν στην κανονικότητα καταστήματα, σχολεία κι εστίαση

Ολα συνηγορούν στο ότι η χώρα θα... αρχίσει να σηκώνει κεφάλι από τις 22 Μαρτίου - Πώς και με ποια σειρά επιστρέφει η κανονικότητα

Την ώρα που η πανδημία φτάνει στο πικ της την τρέχουσα εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να σχεδιάζει το άνοιγμα της οικονομίας και των υπολοίπων κοινωνικών δραστηριοτήτων, μιας κι ο ένας χρόνος με το «άνοιξε-κλείσε» αφενός καταρρακώνει την οικονομία, αφετέρου έχει φέρει στα όριά τους τους πολίτες. Ετσι λοιπόν, κι ενώ η μάχη που δίνεται στο ΕΣΥ με τις γεμάτες ΜΕΘ και τις εφημερίες στα κόκκινα τα καταστήματα, τα σχολεία η εστίαση κι ο τουρισμός πρέπει να ανοίξουν.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει σε τρεις φάσεις. Προτεραιότητα δίνεται στο λιανεμπόριο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει με το SMS στο 13032, χρονικής διάρκειας 3 ωρών και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα. Πιθανότατα, το λιανεμπόριο σηκώνει ρολά στις 22 Μαρτίου με click away και εν συνεχεία σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και η φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, με την προτεραιότητα να δίνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακολούθως την σκυτάλη θα πάρει η πολύπαθη εστίαση, η οποία ωστόσο, δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί. Οι εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

Στο τραπέζι έχει πέσει κι ο τουρισμός, που είναι το μεγάλο στοίχημα για να «σηκώσει κεφάλι» η οικονομία που αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Προς τον -μακρινό ακόμα- Ιούνιο σχεδιάζεται να σηκώσουν ρολά τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, αλλά, και τα γυμναστήρια.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ