Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές σε Ευρώπη και Γουόλ Στριτ

H ανησυχία που συνέχει τους επενδυτές για ένα πιθανολογούμενο νέο lockdown καθώς και η δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν ότι οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, παρά τα υψηλά πρόστιμα των τελευταίων χρόνων για «ξέπλυμα» χρήματος, εξακολουθούσαν τις αμφίβολες συναλλαγές, προκάλεσαν μαζικότατες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 3,24% και να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 31 Ιουλίου, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταβυθίστηκε 4,37%, δηλαδή είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 11 Ιουνίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε στο -3,38%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -3,74%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB στο -3,75% και στη Μαδρίτη στο -3,43% ο ΙΒΕΧ. Ανάλογο κλίμα επικρατούσε αργά χθες και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχωρούσαν πριν από το κλείσιμο κατά 2,90% και 2,11%, αντιστοίχως. Η τέταρτη ημερήσια πτώση του S&P 500 τον οδηγεί σε απώλειες σχεδόν 10% από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε αναρριχηθεί λίγες ημέρες ενωρίτερα.

Οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών ταξιδίων, φιλοξενίας και ψυχαγωγίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν χθες τη χειρότερη επίδοση, με πτώση άνω του 5% ανά κλάδο, κυρίως διότι επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για διακοπή της λειτουργίας του οικονομικού μηχανισμού λόγω έξαρσης κρουσμάτων. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας μίλησε για μια «ανησυχητική τάση στα κρούσματα», ενώ οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι της Βρετανίας συνέστησαν στους πολίτες να αντιμετωπίσουν «με πολύ σοβαρότητα την κατάσταση».

Παράλληλα, καίριο πλήγμα δέχθηκαν χθες οι μετοχές των τραπεζών στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά, διότι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι JPMorgan, Deutsche Bank και HSBC συγκαταλέγονται στις διεθνείς τράπεζες που εξακολούθησαν να έχουν συναλλαγές και να αποκομίζουν κέρδη από ισχυρούς και επικίνδυνους παίκτες τα τελευταία 20 χρόνια, ανεξαρτήτως των προστίμων που τους επέβαλαν οι Αρχές των ΗΠΑ. Η δε μετοχή της HSBC επλήγη και διότι η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ανέφερε πως ίσως να συμπεριληφθεί σε κατάλογο αναξιόπιστων οργανισμών. Στα έγγραφα που αξιολογήθηκαν από τους δημοσιογράφους της κοινοπραξίας φαίνεται ότι διεκπεραιώθηκαν πράξεις άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1999 έως το 2017, τις οποίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ίδιων των τραπεζών χαρακτήρισαν ως πιθανώς συνδεόμενες με «ξέπλυμα» ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ