Μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του 2022

Μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του 2022

Πότε θα πληρωθεί, σε πόσες δόσεις

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 - και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση», επισήμανε ο Χρήστος  Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι περίσσευμα υπάρχει διατίθεται στους πολίτες». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ του 2022, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον ερχόμενο Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις.

«Προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ  καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 60 εκ. ευρώ», εξήγησε. 

Σημαντικά βελτιωμένες οι ρυθμίσεις μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού

Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για την ρύθμιση του ιδιωτικού τους χρέους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη όπως ανέφερε ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24 περιπτώσεις, με τις ρυθμίσεις να είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη. 

43,3 δις στην κοινωνία τη διετία της πανδημίας

Επισήμανε ότι συνολικά τα χρήματα για την ενίσχυση της κοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ από το 2020 μέχρι το 2022 - χρήματα που δανείστηκε η χωρά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Το έλλειμμα για το 2021 θα είναι 7% ή 13 δισ. ευρώ, με το συνολικό χρέος της χώρας να ανέρχεται στο 200%  του ΑΕΠ ή σε 350 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, η εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το 2022 να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή - χωρίς μέτρα λιτότητας - αλλά μέσα από την ανάπτυξη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ