Μελέτη για το κόστος θέρμανσης - Συγκριτικό τεστ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα

Το φυσικό αέριο από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 150% με 200%, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη

Με την ακρίβεια να «καλπάζει» λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα για το κόστος θέρμανσης, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές.

Τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ως προς το κόστος θέρμανσης, ανάλογα με την τεχνολογία που επιλέγεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, αναδεικνύει η μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ και τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν την αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία.

To Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Mηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (www.lsbtp.mech.ntua.gr), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (www.cperi.certh.gr) έδωσε στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκδοση της μελέτης σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες που δημοσιεύτηκε αρχικά του Δεκέμβριο του 2017.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το ράλι ανατιμήσεων που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.

Πάντως, χαρακτηριστική των αλλαγών είναι η σύγκριση μεταξύ των τιμών που ισχύουν σήμερα με το κόστος θέρμανσης προ τετραετίας: το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί 128%, η αντλία θερμότητας έχει αυξηθεί πάνω από 73%, η θέρμανση με συσκευές ηλεκτρικών αντιστάσεων έχει αυξηθεί 59% ενώ η θέρμανση με συνήθη λέβητα πετρελαίου έχει αυξηθεί 6,56%.

 

Μια από τις ακριβότερες μορφές θέρμανσης θεωρείται το φυσικό αέριο (σ.σ. τρίτη κατά σειρά μετά από την ηλεκτρική ενέργεια και το τζάκι ανοικτού θαλάμου σύμφωνα με τη μελέτη), (*προ κρίσης η πλέον φθηνότερη λύση), απλησίαστη τη θέρμανση με ηλεκτρικές σόμπες και μία από τις φθηνότερες μορφές ενέργειας το πετρέλαιο.

Το φυσικό αέριο από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 150% με 200%, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.

Ο λέβητας συμπύκνωσης είτε αυτόνομος είτε κοινόχρηστος είναι ακριβότερος πια και από το πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο θα κοστίσει (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι εκπτώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα) 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα για αυτόνομη και 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κοινόχρηστη οικιακή θέρμανση.

Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο που ελήφθη υπόψη για την εξαγωγή του κόστους της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες που προσεγγίζουν τις 3.000 kWhth (κιλοβατώρες) ανά 4μηνο (Βασικό Σενάριο), ή ισοδύναμα τις 4.500 kWhth ανά σεζόν (όπου η χειμερινή σεζόν ισούται με 6 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους ανά είδος θέρμανσης ελήφθη υπόψη τιμή πετρελαίου στα 1,13 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή έγινε αναγωγή σε κιλοβατώρα για να είναι ευχερέστερη και δόκιμη η σύγκριση.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη σειρά παραδοχών και σε πλήρη επιστημονική ανάλυση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα την πιο ακριβή θέρμανση τη δίνει η ηλεκτρική ενέργεια, το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο είδος θέρμανσης, ενώ το τρίτο ακριβότερο μέσο θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο.

Επί παραδείγματι, μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας κι άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ένα σπίτι (ισχύος 1.200 Κιλοβατωρών/4μηνο) κοστίζει 0,329 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες καταναλώσεις συσκευών του σπιτιού θα οδηγήσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,302 ευρώ. Το κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 1.500 ευρώ, αν αντικατασταθεί ο λέβητας πετρελαίου.

Η κατανάλωση 4.500 kWh/σεζόν (ισοδύναμη κατανάλωση πετρελαίου 516 λίτρα) θα στοίχιζε σε ένα νοικοκυριό 1.349 ευρώ, επένδυση μη αποδοτική.

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος (μέσο νοικοκυριό με θερμικές ανάγκες περί τις 3.000 kWhth/4μηνο ή ισοδύναμα 4.500 kWhth/σεζόν)

Πάντως, η πλέον συμφέρουσα λύση, αν και με υψηλό κόστος επένδυσης, εκτιμάται ότι είναι οι αντλίες θερμότητας που έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και η θέρμανση με βιομάζα (πέλετ ξύλου).

Η δε θέρμανση με βιομάζα (πέλετ ξύλου) κοστίζει 0,097 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου από Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ