Μόλις 2 στις 10 εταιρείες διαθέτουν υπηρεσία ηλεκτρονικών παραγγελιών

Μόλις 2 στις 10 εταιρείες διαθέτουν υπηρεσία ηλεκτρονικών παραγγελιών

Το 79% των ελληνικών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου απαντά ότι δεν διαθέτει υπηρεσία online παραγγελιών

Απροετοίμαστες για την εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, που σημειώθηκε ως συνέπεια της πανδημίας και του περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, αποδείχτηκαν οι ελληνικές εταιρείες του λιανικού εμπορίου. Μόλις δύο στις δέκα εταιρείες του κλάδου διαθέτουν υπηρεσία ηλεκτρονικών παραγγελιών, η ύπαρξη της οποίας ήταν άκρως απαραίτητη για την πραγματοποίηση πωλήσεων κατά την κορύφωση της υγειονομικής κρίσης το 1ο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε πανελλαδικό δείγμα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, μόλις το 20,4% των εταιρειών απαντά ότι έχει τη δυνατότητα online παραγγελιών. Αντίθετα, το 79% απαντά ότι δεν διαθέτει αυτή την επιλογή.

“Το εν λόγω εύρημα δεν προκαλεί εντύπωση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η πυκνότητα των εξελίξεων και ο αιφνιδιασμός της αγοράς από το μέγεθος των επιπτώσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη κινήτρων και το δισταγμό των πολλών επιχειρηματιών να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες”, αναφέρει η ΕΣΕΕ. Όπως τονίζει η Ένωση, “η αποεπένδυση, που παρατηρήθηκε στο λιανικό εμπόριο, σίγουρα αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια αναβάθμισης των ψηφιακών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου”.

Συνολικά, μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της κρίσης του COVID 19, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζεται στον τομέα των επενδύσεων, όπου σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. “Ο αντίκτυπος αυτής της εκτεταμένης αποεπένδυσης θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς η αρνητική απάντηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη την χρονική μετατόπιση τους”, σημειώνει η ΕΣΕΕ. 

Πτώση τζίρου
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης του COVID 19, για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (σχεδόν οι 9 στις 10) ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά (2019), λόγω της πανδημίας. Ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών, για όσες επιχειρήσεις ότι θα έχουν μικρότερες πωλήσεις φέτος συγκριτικά με πέρυσι, διαμορφώνεται σε 50%. 

Ωστόσο, από την έρευνα καταγραφής των “λουκέτων” που πραγματοποιεί τα τελευταία 10 χρόνια το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, φαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα προς το παρόν αντέχει παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα, με την έρευνα, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν κατανέμονται ισόρροπα και με μια κανονικότητα. Μια από τις συνέπειες της πανδημίας είναι η αύξηση της έντασης των διακλαδικών και των διαπεριφερειακών αντιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες περιφέρειες, εν μέσω βέβαια ισχυρών πιέσεων διατηρούν υψηλότερους βαθμούς ανθεκτικότητας, π.χ. η Αττική έναντι των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες επλήγησαν σε συντριπτικό βαθμό εξαιτίας της πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Το στοιχείο αυτό τεκμηριώνει και την ιδιότυπη αντοχή, που παρατηρείται στην πορεία των λουκέτων στην περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, παρόμοιες αντιθέσεις επιταχύνονται και σε κλαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στα λιανικό εμπόριο τροφίμων, εμφανίζουν σχετικά λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία του κύκλου εργασιών το 2020 συγκριτικά με την ένδυση-υπόδηση. Η διττή αυτή παρατήρηση δείχνει πως οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 δεν είναι σε καμία περίπτωση οριζόντιες.

 

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ