Να ξανακλείσουν ετοιμάζονται 717 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)

Ένα στα τρία ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που άνοιξαν μετά το lockdown ετοιμάζεται να ξανακλείσει λόγω του πολύ δύσκολου χειμώνα που έχει μπροστά του. Το παραπάνω στοιχείο αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα πεδίου την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε χθες με τίτλο: «Η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown», στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700) δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. 

Παράλληλα μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ ο συνολικός τζίρος των μονάδων που λειτούργησαν θα είναι χαμηλότερος των 2,8 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει η προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου, η οποία ωστόσο ανέφερε ότι θα λειτουργούσε το 84% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. 

Η πορεία της πανδημίας ήταν χειρότερη του αναμενομένου με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν λιγότερες μονάδες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Παράλληλα η περαιτέρω πτώση των εσόδων των ξενοδοχείων αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στο σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων -σημαντικό μέρος (65% περίπου) αποτελούν τα ξενοδοχειακά έσοδα-, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται κατά πόσο τελικά το σύνολο των τουριστικών εσόδων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου) άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown. Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, όπως προαναφέρθηκε.

Οι πληρότητες

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η μέση τιμή για την περίοδο Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο άγγιξε τα 86 ευρώ, ενώ η μέση πληρότητα ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, υπολογιζόμενη όμως στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας και όχι μόνο σε αυτά που λειτούργησαν, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ξενοδοχεία που υποχρεώθηκαν λόγω της έλλειψης ζήτησης να παραμείνουν κλειστά. 

Σε κάθε περίπτωση η μέση πληρότητα μεταξύ αυτών που λειτούργησαν υπολογίζεται στο 37%-38%. Πάντως, την καλύτερη πληρότητα στο σύνολο των μονάδων (32,9%) τα ξενοδοχεία την έτυχαν την εβδομάδα 10-16 Αυγούστου
Η χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown αποτελεί το προϊόν:
* Των στοιχείων της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο.
* Της εβδομαδιαίας καταγραφής πληροτήτων και τιμών σε ένα πάνελ 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά.
* Της έρευνας για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (ήτοι το 37% των ξενοδοχείων με υγειονομικά πρωτόκολλα).

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ