Νέα παράταση για κάλυψη τεκμηρίων μέσω δωρεών και γονικών παροχών

Νέα παράταση για κάλυψη τεκμηρίων μέσω δωρεών και γονικών παροχών

Επιπλέον χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι για να επικαλεστούν χρηματικά ποσά που έλαβαν το 2020 ως δωρεές ή γονικές παροχές και να καλύψουν τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε να γλιτώσουν από την πληρωμή επιπλέον φόρων για τα εισοδήματα του 2020.

Το επιπλέον χρονικό περιθώριο παρασχέθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου που εκδόθηκε χθες και προβλέπει την παράταση μέχρι τις 30-6-2021 όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έληξαν εντός των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, καθώς και όσων έληξαν στο πρώτο δίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάθε φορολογούμενος να δικαιολογήσει επιπλέον διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει επειδή τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (οι δαπάνες για αποπληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών, οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας) προσδιορίζουν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού, είναι η αναγραφή στη φορολογική δήλωση χρηματικού ποσού που έλαβε ως γονική παροχή ή ως δωρεά από κάποιο συγγενή ή φίλο του.

Το ποσό της γονικής παροχής ή της δωρεάς, για να γίνει αποδεκτό από τη Φορολογική Διοίκηση ως μέσο κάλυψης προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, θα πρέπει να έχει δηλωθεί με την υποβολή σχετικής δήλωσης το αργότερο έως το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο αφορά.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα παγίως ισχύοντα, για να καλυφθούν τεκμήρια που αφορούν το φορολογικό έτος 2020, μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς χρηματικού ποσού, θα έπρεπε η δήλωση για τη φορολόγηση της γονικής παροχής ή της δωρεάς να είχε υποβληθεί από τον φορολογούμενο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο υφ. Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε την υπ’ αριθμόν Α1276/14-12-2020 απόφαση με την οποία προβλεπόταν: «Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή».

Χθες, που έληγε η προθεσμία, ο υφυπουργός υπέγραψε νέα απόφαση, με την οποία προβλέπεται περαιτέρω παράταση έως την 30ή Ιουνίου 2021, για όλες τις περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ