Νέος προϋπολογισμός με αύξηση δαπανών κατά 6 δισ.

Στη Βουλή πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο μέτρων για την πανδημία

Ένα ακόμη βήμα που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση του συνολικού ποσού το οποίο θα διατεθεί φέτος για τη χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού πάνω από το επίπεδο των 24 δισ. ευρώ πραγματοποίησε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Κατέθεσε στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για την εκ νέου υποβολή συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού με στόχο την περαιτέρω αύξηση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ.

Με τη διάταξη αυτή ενσωματώνονται στον φετινό τακτικό προϋπολογισμό πρόσθετες έκτακτες δαπάνες που είναι αναγκαίες για να χρηματοδοτηθούν με 4 δισ. ευρώ οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, που ήδη αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες από την κυβέρνηση (κυρίως τα μέτρα για την αγορά εργασίας, που περιλαμβάνονται και στο πολυνομοσχέδιο), με 1,4 δισ. ευρώ οι εξαγγελθείσες καταβολές των αναδρομικών στους συνταξιούχους και με 600 εκατ. ευρώ πρόσθετες έκτακτες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εκ νέου κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ, το όριο των 24 δισ. σχεδόν εξαντλείται και καθίσταται πλέον βέβαιη η υπέρβασή του, δεδομένου ότι στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση θα προσθέσει κι άλλα έκτακτα μέτρα στον κατάλογο των φετινών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, θα προβλέπουν νέο ή νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, παρεμβάσεις για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι δαπάνες αυτές δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του αρχικού προϋπολογισμού. Η συνολική αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού, η οποία προβλέπεται, ανέρχεται, συγκεκριμένα, στο ποσό των 6.076.000.000 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ