Ο "βασιλιάς" του καλοκαιριού - Η άμπελος της Κρήτης, μέρος γ'

Η AgriSC και η επιστημονική της ομάδα, ως άξιος σύμμαχος στην καλλιέργεια της αμπέλου – και όχι μόνο - προτείνει τη χρήση δύο κατάλληλων προϊόντων για την ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού!

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων αναφορικά με την άμπελο στην Κρήτη και την καλλιέργεια της (δείτε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ), έφτασε η ώρα να αναφερθούμε στο τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις καλλιέργειες με, προτείνοντας παράλληλα δύο κατάλληλα προϊόντα για την ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού!

 

Ειδικότερα:

Η νέα εποχή στις καλλιέργειες της Ε.Ε. επιτάσσει τη χρήση ολοένα και λιγότερων φαρμάκων. Η επικράτηση της νέας αυτής τάσης προβάλει το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εφεξής τα προβλήματα που προκύπτουν στις καλλιέργειες από βιοτικούς (έντομα, μύκητες) και αβιοτικούς παράγοντες (καύσωνας, παγετός, αλατότητα κ.ά).

1

 

Για να επιλυθεί το παραπάνω ζήτημα απαιτείται μια σειρά από συστηματικές ενέργειες. Εκείνο που αποτελεί πρωτεύον και σημαντικό ζήτημα είναι η ύπαρξη ενός υγιούς ριζικού συστήματος, το οποίο επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους όπως οι ριζοβολιτές, ο εμβολιασμός με μυκόριζες, τα ριζοβακτήρια, το τριχόδερμα, ο εμπλουτισμός με οργανική ουσία, οι λεοναρδίτες, τα φύκια κ.ά. Η ενδυνάμωση με βιοδιεγέρτες που ενισχύουν την εσωτερική και εξωτερική άμυνα του φυτού και συνεπώς τη θωράκιση του συστήματος ανάπτυξης του αποτελεί το επόμενο σημαντικό ζήτημα. Η χρήση, τέλος, καλής ποιότητας ανόργανων λιπασμάτων δηλαδή λιπασμάτων υψηλής καθαρότητας, χωρίς βαρέα μέταλλα, φτωχά χλωρίου, χαμηλών νατρίων κλπ., ολοκληρώνει τις απαιτούμενες ενέργειες ως προς την ενίσχυση του συστήματος ανάπτυξης του φυτού. 

ampeli

 

Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η έγκαιρη πρόληψη είναι υψίστης σημασίας, αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. 

Εν κατακλείδι, η υγιής ρίζα, η σωστή θρέψη και ο συνδυασμός των γνωστών πλέον φαρμάκων (όποια από αυτά απομείνουν έπειτα από την επαναξιολόγηση των δραστικών ουσιών) με τα νέα «όπλα» τους βιοδιεγέρτες είναι εκείνα που δίνουν ένα δυνατό, υγιές  πρέμνο  και συνεπώς ένα εύγευστο και αρωματικό  σταφύλι.

Δικαιώνοντας λοιπόν την αρχαία φήμη,  όπου πριν από 4.000 χιλιάδες  χρόνια, σε όλα τα γνωστά λιμάνια του κόσμου, περίμεναν με ανυπομονησία τα καράβια του Μίνωα, να γευτούν τα αρωματικά προϊόντα της Κρήτης, εμείς οι συνεχιστές της ιστορίας πρέπει να    φανούμε αντάξιοι στην ποσότητα, την ποιότητα και το άρωμα της κρητικής αμπέλου. 

Βάσει των παραπάνω η AgriSC και η επιστημονική της ομάδα, ως άξιος σύμμαχος στην καλλιέργεια της αμπέλου – και όχι μόνο - προτείνει τη χρήση δύο κατάλληλων προϊόντων για την ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού! 

AgriSC

 

 

HaifaStim™ Booster

Τo HaifaStim™ Booster  είναι βοηθητικό ανάπτυξης φυτών – βιοδιεγέρτης, το οποίο υπερτροφοδοτεί  τις διαδικασίες ανάπτυξης, ώστε το φυτό να διαχειρίζεται καλύτερα τις εξωγενείς ακραίες συνθήκες. Προσδίδει στην ανάπτυξη του φυτού απαραίτητα αμινοξέα, ώστε να υπερτροφοδοτούν τον μεταβολισμό του. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Haifa Multifeed™ 21 - 21 - 21 

Η σειρά Multi-feed™ περιέχει πλήρη υδατοδιαλυτά NPK λιπάσματα σχεδιασμένα να παρέχουν πλήρη θρέψη του φυτού καθ’ όλη  την καλλιεργητική περίοδο, καλύπτοντας τις ανάγκες κηπευτικών, δένδρων, ανθοκομικών καλλιεργειών και όλων των τύπων καλλιεργητικών συστημάτων. Το  Multi-feed™ 21-21-21 συγκαταλέγεται στα πιο πυκνά λιπάσματα, αφού έχει επιτύχει υψηλή καθαρότητα πρώτων υλών (21% άζωτο, 21% φώσφορο, 21% κάλιο).  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC - Επιμέλεια Νίκος Κυπριωτάκης, γεωπόνος Γ.Π.Α - Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ