Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τα πλάνα της ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν εδώ και μήνες ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν είναι έτοιμη να αποσύρει τα μέτρα στήριξης και να επιστρέψει σε «σφιχτή» νομισματική πολιτική, κατέστησε σαφές την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η στάση αναμονής της ΕΚΤ αντανακλά τις αμφιβολίες σχετικά με το πόσο γρήγορα αναμένεται να μειωθεί ο πληθωρισμός καθώς η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον τροφοδοτεί τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν εδώ και μήνες ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, αν και παραδέχονται ότι τελικά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.  

Σύμφωνα με τους Financial Times, τρία πρόσφατα γεγονότα έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες στους αξιωματούχους που καθορίζουν τα επιτόκια στην ΕΚΤ:

Το πρώτο είναι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 4,9% τον Νοέμβριο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και επίπεδο-ρεκόρ από τη δημιουργία του ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Το δεύτερο είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, η οποία απειλεί να παρατείνει την πανδημία και μαζί της τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.

Την ίδια ώρα η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ασκώντας πίεση στην ΕΚΤ να χαλιναγωγήσει τα δικά της σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές ανησυχούν ότι παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα μιας «hawkish» αλλαγής στάσης από τους ρυθμιστές των επιτοκίων να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές, αυξάνοντας τις πιθανότητες για sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης .

«Με την Όμικρον, είναι σαφές ότι θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή το ‘’έμφραγμα’’ των αλυσίδων εφοδιασμού θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η πανδημία άλλαξε τη δομή της οικονομίας, με περισσότερες δουλειές στο σπίτι, υψηλότερη τιμή άνθρακα και απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση», συνέχισε ο αξιωματούχος. «Μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από τον στόχο μας και τότε θα πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη ότι θα σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι policymakers  της ΕΚΤ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την απόφαση για το πόσα ακόμη ομόλογα θα αγοράσουν το 2022 μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

«Θα ένιωθα πολύ άβολα να δεσμευτώ σε οτιδήποτε πέρα ​​από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του επόμενου έτους», είπε άλλο μέλος του συμβουλίου στους FT. «Οι αγορές θα πρέπει απλώς να ζήσουν με αυτό», πρόσθεσε. Ένα τρίτο μέλος του συμβουλίου σημείωσε ότι μια καθυστέρηση στην απόφαση της ΕΚΤ για μελλοντικές αγορές ομολόγων είναι πιθανή «ανάλογα με την πανδημία και τα νέα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ