Οικονομική καταστροφή παρά το επενδυτικό ρεκόρ των ΑΠΕ

Ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι η Κίνα η οποία αύξησε τις επενδύσεις της κατά 17% στα 102,9 δισ. δολάρια ή 36% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων

Μπορεί το 2015 να σημειώθηκε νέο ρεκόρ επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 285,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εδώ και απειλεί με μια οικονομική καταστροφή ύψους τρισεκατομμυρίων Ευρώ.

—Ρεκόρ επενδύσεων

Η δέκατη έκθεση με τίτλο Global Trends in Renewable Energy Investment την οποία συνέταξαν για λογαριασμό του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών το Κέντρο Κλίματος και Αειφόρου Ενεργειακής Χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και το Bloomberg New Energy Finances δείχνει ότι στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι επενδύσεις στις ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών) ανήλθαν σε 156 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 19% σε σύγκριση με το 2014 ενώ τα ανεπτυγμένα κράτη επένδυσαν 130 δισ. δολάρια μειωμένες κατά 8% σε σύγκριση με το 2014.

Για πρώτη φορά, το 2015, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επένδυσαν περισσότερα χρήματα στις ΑΠΕ σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες, αλλά και οι ΑΠΕ ξεπέρασαν σε νέα εγκατεστημένη ισχύ τα ορυκτά καύσιμα.

Ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι η Κίνα η οποία αύξησε τις επενδύσεις της κατά 17% στα 102,9 δισ. δολάρια ή 36% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων.

Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που τέθηκαν στο Παρίσι και ιδιαίτερα για τη συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου παρότι μέχρι σήμερα οι ΑΠΕ έχουν αποτρέψει την εκπομπή 1,5 Γιγατόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα με το UNEP να θέτει ως όριο μείωσης τους 10 Γιγατόνους ετησίως.

Το πρόβλημα με τις καινούργιες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου είναι ότι«κλειδώνουν» τεράστιες εκπομπές άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα επί δεκαετίες με την έναρξη της λειτουργίας τους εκτός εάν αναπτυχθούν σε εμπορική κλίμακα οι τεχνολογίεςδέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

—Κλιματική οικονομική καταστροφή

Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μετάβασης σε μια ενεργειακή οικονομία χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών ρύπων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται με αμείωτη ένταση, οι οικονομικές ζημιές που θα προκύψουν θα ισοδυναμούν με το ενεργητικό των έξι μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Διεθνής ομάδα οικονομολόγων και επιστημόνων με επικεφαλής τον Σάιμον Ντίτζ του London School of Economics υπολόγισε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξανεμίσει στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων ως το 2100, ποσό που ισούνται με την κεφαλαιοποίηση των Apple, Google, Microsoft, Exxon, Facebook και General Electric.

Μάλιστα εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη εκτροχιαστεί πλήρως το ποσό αυτό μπορεί να εκτοξευτεί στα 24,2 τρισ. δολάρια.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, οι ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την οικονομία εξαιτίας της καταστροφής των υποδομών και της διατάραξης της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, όπως η γεωργία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο Ντιτζ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά μοντέλα στο σύνολό τους παρουσιάζουν όλο και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: econews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ