Πακέτο προτάσεων με ορίζοντα τα πλεονάσματα

Χρήση κερδών από ομόλογα, μεταφορά υπερπλεονασμάτων και μεταναστευτικά κονδύλια στο τραπέζι

Άνοιξε και επίσημα η κουβέντα για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMP's και ANFA's), τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων στην επόμενη χρονιά και τη δυνατότητα τα μετανευστικά κονδύλια να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του πλεονάσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στην πρώτη μέρα των επαφών μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το υπουργείο Οικονομικών, κατατέθηκε πακέτο με συγκεκριμένες προτάσεις της Αθήνας για τα παραπάνω θέματα. Στόχος της ελληνικής πλευράς να πάρει το καλύτερο δυνατό.

Σε μετέπειτα στάδιο (πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους) και ανάλογα με το πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι το θέμα για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει (όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ) και κατ΄επέκταση η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Η απόφαση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ληφθεί όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Άλλο το πότε θα εφαρμοστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες.

Εκτός από τα δημοσιονομικά, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς τέθηκε και το ζήτημα εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αύριο στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις και ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ