«Παράθυρο αισιοδοξίας» για τον Τουρισμό

Η προσέλκυση Βρετανών, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας μετά τη Γερμανία, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τον ελληνικό μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας

«Παράθυρο αισιοδοξίας» άνοιξε για τον ελληνικό τουρισμό η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι από τις 19 Ιουλίου 2021 oι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους από «πορτοκαλί» προορισμούς δεν θα χρειάζεται πλέον να παραμένουν σε καραντίνα. Η Ελλάδα είναι στην «πορτοκαλί» λίστα των Βρετανών και μέχρι τώρα οι Βρετανοί που επισκέπτονταν την Ελλάδα στην επιστροφή έπρεπε να μείνουν 10 ημέρες καραντίνα. Γεγονός που επηρέασε αρνητικά πολύ τον τουρισμό στους προορισμούς του Ιονίου, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη (σε μικρότερο βαθμό).

Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση Βρετανών, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας μετά τη Γερμανία, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τον ελληνικό μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας. Και αυτό γιατί η Βρετανία έχει πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του Μαΐου είχε χαρακτηριστεί «πράσινος προορισμός» από την αγγλική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να προτιμήσουν τους προορισμούς της χώρας αυτής. Ακολούθως η Πορτογαλία αντιμετώπισε μεγάλο ζήτημα διάδοσης της συγκεκριμένης μετάλλαξης στον τοπικό πληθυσμό.Το θέμα αυτό, δηλαδή της πιθανής διάδοσης του στελέχους Δέλτα από τους Βρετανούς, είχε θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο.

Έχει ενδιαφέρον το πώς οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας θα χειριστούν το καυτό ζήτημα των Βρετανών τουριστών, καθώς σίγουρα πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση: από τη μια πλευρά να προσελκύσουμε όσους περισσότερους Βρετανούς επισκέπτες μπορούμε και από την άλλη να υπάρξει δικλίδα ασφαλείας ώστε η χώρα να μη γίνει θύμα ενός νέου κύματος του μεταλλαγμένου ιού. Σε κάθε περίπτωση και η φετινή χρονιά θεωρείται δύσκολη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι επιτυχία να φτάσουμε το 40% των εισπράξεων του 2019, της τελευταίας προ κορωνοϊού χρονιάς. Όσον αφορά την κίνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν περιοχές όπου τα ξενοδοχεία λειτουργούν με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 20% και άλλες περιοχές όπως, για παράδειγμα, η Μύκονος και η Μύλος όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι υψηλές. Για την κατάσταση των ξενοδοχείων, χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή ενός ξενοδόχου, που αναφέρει στη «Ν»: «Kάθε μήνα κάνουμε άσκηση εργασίας, σε σχέση με τις κρατήσεις που έχουμε για το αν θα παραμείνουμε ανοικτοί».

Εκπρόσωποι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας χαρακτήρισαν την αλλαγή «θετικό βήμα», ζήτησαν, ωστόσο, τη διεύρυνση της «πορτοκαλί» λίστας.


Δείτε επίσης:

Βρετανία: Και επίσημα χωρίς καραντίνα τα ταξίδια στην Ελλάδα από τις 19 Ιουλίου

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ