«Παράθυρο» για νέες ελαφρύνσεις ανοίγει η υπέρβαση εσόδων

Κατά 855 εκατ. πάνω από τον στόχο ήταν τα φορολογικά έσοδα το 11μηνο

Mεγάλη υπέρβαση εσόδων, έναντι του στόχου που είχε τεθεί τον προηγούμενο μόλις μήνα, εμφανίζει ο προϋπολογισμός και τον Νοέμβριο, κάτι που προμηνύει υψηλότερη αύξηση ΑΕΠ φέτος από την προβλεπόμενη από την κυβέρνηση 6,9%, αλλά και περιθώρια για κάποιες πρόσθετες ελαφρύνσεις για τη φετινή χρονιά.

Τα φορολογικά έσοδα είχαν υπέρβαση 855 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, ενώ ειδικώς τον Νοέμβριο η υπέρβαση ήταν 690 εκατ. ευρώ.

«Τα αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού φορολογικά έσοδα συνεχίζονται και τον μήνα Νοέμβριο, κάτι που επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας, που άλλωστε έχει καταγραφεί και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Αν προκύψουν εκτός προϋπολογισμού έσοδα, τότε υπάρχουν περιθώρια για εκτός προϋπολογισμού ενίσχυση», σημείωνε, εξάλλου, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όπως διευκρίνιζε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σε επίπεδο μέτρων στήριξης την κυβέρνηση απασχολεί η αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας το 2022 και εφεξής. Για τον σκοπό αυτό θα ενεργοποιήσει τον μόνιμο μηχανισμό, που θα εξισορροπεί τις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής για τους καταναλωτές  και ο οποίος προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια, όπως εξηγούσε η ίδια πηγή.

Σε επίπεδο μέτρων στήριξης, την κυβέρνηση απασχολεί η αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στη φορολογία των επιχειρήσεων, στους φόρους κατανάλωσης και λιγότερο στη φορολογία φυσικών προσώπων. Συνάδει, εξάλλου, αυτό το αποτέλεσμα και με τα στοιχεία για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που είναι σταθερά αυξημένες: κατά 30% τον Νοέμβριο, 37% τον Οκτώβριο και 34% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε χθες πως η δέσμευση της κυβέρνησης  για διπλάσιο ποσοστό από την ανάπτυξη αφορά τη σύγκριση με έτος βάσης το 2019 και όχι το 2020. Ετσι, αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022  στα 187 δισ. ευρώ από 183 δισ. το 2019, προκύπτει αύξηση 4,2%, ενώ αν το ΑΕΠ φτάσει στα 190 δισ., ανεβαίνει στο 7,8%. Αλλά σε αυτά πρέπει να συνυπολογισθεί και ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 7,879 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8,973 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 13,747 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020.

Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 43 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τον Νοέμβριο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,422 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ σε 183 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 423 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο ήταν μειωμένες κατά 805 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με την υστέρηση στο σκέλος του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 660 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν μειωμένες κατά 145 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο των 7,952 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ