Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωφελή εργασία

Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωφελή εργασία

«Η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι άνεργοι αυτής της χώρας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού» δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του  Βουλευτή Μαγνησίας Μεϊκόπουλου Αλέξανδρου, κατέθεσαν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μπει ένα τέλος στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων, το οποίο δίνει διέξοδο σε χιλιάδες ανέργους και δύναται να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των Δήμων, των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί για υλοποίηση ήδη για τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους 2019. Ωστόσο παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου, καθώς η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 9 Απριλίου, ενώ παράλληλα ευρισκόμενοι ήδη στον Ιούνιου 2020 δεν έχει δοθεί εντολή στον ΟΑΕΔ για έκδοση πρόσκλησης και εκκίνησης της διαδικασίας για το Πρόγραμμα. 

Η πολύμηνη αυτή αναμονή είναι αδικαιολόγητη για ένα Πρόγραμμα που περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι άνεργοι της χώρας και που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων που την ακολούθησαν και επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα και την απασχόληση. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις για τις διαρκείς αναβολές που παρατηρούνται στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων, αφού μετά από τόσους μήνες δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική Πρόσκληση για την έναρξη των αιτήσεων καθώς και να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Οι άνεργοι της χώρας βιώνουν έναν μόνιμο εμπαιγμό από την Κυβέρνηση. Εν μέσω πανδημίας μεγάλη μερίδα ανέργων, περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι, έμειναν εκτός  της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παρά την πανδημία και τις συνέπειες αυτής τόσο στο κομμάτι των ευκαιριών απασχόλησης, όσο και στην οικονομική ζωή τους. Σήμερα οι άνεργοι βρίσκονται σε ομηρία γιατί όπως αποδεικνύεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι ικανή να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργων. Η εμπλοκή αυτή φέρνει αλυσιδωτές παρενέργειες τόσο στην ζωή χιλιάδων ανέργων που περιμένουν με ανυπομονησία να απασχοληθούν, όσο και στους Δήμους, Περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της χώρας, που θα στελεχωθούν και θα ενισχυθούν. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι άνεργοι αυτής της χώρας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά εν δυνάμει εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ