Το παζάρι για την προεδρία του Εurogroup: Φαβορί η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο

Το παζάρι για την προεδρία του Εurogroup: Φαβορί η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο

Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο έχει την υποστήριξη όλων των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης για να διαδεχτεί τον Μάριο Σεντένο, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι βέβαιο


Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του ενδέχεται να αποκτήσει το Eurogroup καθώς η Νάντια Καλβίνιο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας φαίνεται, προς το παρόν, ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρία του κονκλάβιου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παρόλο που η κυρία Καλβίνιο έχει τη στήριξη τουλάχιστον επτά κρατών – μελών, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και της Ιταλίας, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Η εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου του Εurogroup θα αποφασιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου δύο ώρες. Υποψηφιότητα για τη θέση έχουν υποβάλει τρεις εν ενεργεία υπουργοί Οικονομικών κρατών-μελών: της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο, της Ιρλανδίας Πάσκαλ Ντόνοχιου και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά. Η ψηφοφορία είναι μυστική και πρόεδρος θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα αποσπάσει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, παρόλο που έχει την υποστήριξη όλων των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως της πολιτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν οι υπουργοί οικονομικών, θα πρέπει να καταφέρει να βρει τη μία ή τις δύο ψήφους, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι τρεις ανθυποψήφιοι, ο Ιρλανδός Ντόνοχιου, ο Λουξεμβούργιος Γκραμενιά και η Ισπανίδα Καλβίνιο, θα αναμετρηθούν σε τρεις γύρους, μέχρι το Εurogroup να καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειονοψηφία του 50% + 1 των συμμετεχόντων υπουργών οικονομικών.

Ωστόσο όπως αναφέρεται ήδη στον ευρωπαϊκό Τύπο το βασικότερο ζήτημα δεν είναι το ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Μάριο Σεντένο στην προεδρία του κονκλάβιου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά για ποιoν λόγο εξακολουθεί να υφίσταται ως όργανο το Εurogroup, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει ήδη τις αρμοδιότητες αυτού του οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι ψήφοι που θα κρίνουν την εκλογή του ή της διαδόχου του Μάριο Σεντένο είναι αυτές του Βελγίου, της Μάλτας και της Λιθουανίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον η κυρία Καλβίνιο εκλεγεί πρόεδρο του Εurogroup θα είναι η τρίτη γυναίκα που θα αναλάβει μια από τις πλέον κρίσιμες θέσεις στην ΕΕ, μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ