Περιορισμένη η ψηφιακή ωριμότητα εταιρειών και εργαζομένων στην Ελλάδα

Μόλις το 10% των επιχειρήσεων είναι αρκετά ψηφιοποιημένες, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στην ΕΕ στις ψηφιακές δεξιότητες

Ψηφιακό έλλειμμα εξακολουθεί να παρουσιάζει μια μεγάλη μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που στερεί από τη χώρα μας ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας. Ειδικότερα, μόλις το 10% των ελληνικών εταιρειών είναι σήμερα αρκετά ψηφιοποιημένες, ενώ η πλειονότητα (55%) περιορίζεται σε πολύ βασικές ψηφιακές τεχνολογίες (π.χ. ιστοσελίδα). Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στην Ε.Ε. στις ψηφιακές δεξιότητες.

Η χαμηλή επίδοση της Ελλάδας στα συστήματα δεξιοτήτων παρατηρείται σε ένα ακόμη σύνθετο δείκτη δεξιοτήτων, τον ESI (European Skills Index) του CEDEFOP, όπου λαμβάνει  τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε., κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής αντιστοίχισης δεξιοτήτων και επαγγελμάτων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, όσο και για την κατάρτιση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ταξινόμηση Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων - ESCO, συνολικά καταγράφονται 137 ψηφιακές δεξιότητες, τεχνολογικές και “ήπιες” (soft skills). Αυτές κατατάσσονται σε πέντε βασικές κατηγορίες: ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων, ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, ασφάλεια και επίλυση προβλημάτων.

Στην Ελλάδα, η περιορισμένη ψηφιακή ωριμότητα έχει συντελέσει ώστε μόνο το 36% των εργαζομένων να απασχολείται σε επαγγέλματα, στα οποία η χρήση βασικών εργαλείων ΤΠΕ ή/και γλώσσες προγραμματισμού είναι τουλάχιστον το 50% των αντικειμένων τους. Αντίστοιχα από τα 20 επαγγέλματα με τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα (συνολικά 2.184.690 άτομα), μόνο στα 8 (650.620 άτομα, 29,8%) η χρήση ΤΠΕ αφορά πάνω από το 50% των αντικειμένων τους. 

Μεγάλες αλλαγές

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει ο ΣΕΒ σε χθεσινό report του, σχολιάζοντας πως, καθώς αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας από την τεχνολογία, η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιτυχίας, ή και επιβίωσης.

“Η εκρηκτική εξέλιξη των τεχνολογιών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της οικονομίας επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο περιεχόμενο και την οργάνωση της εργασίας, δημιουργεί νέα επαγγέλματα και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί και οι αυριανοί εργαζόμενοι θα αποκτήσουν τις δεξιότητες, που χρειάζονται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές συνθήκες”, αναφέρει το σχετικό report.

Ο ΣΕΒ επικαλείται, μάλιστα, την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επίσπευσε και διεύρυνε την τηλεργασία και επέβαλε στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν λύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την επιχειρηματική τους συνέχεια: “Όμως, η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας αναδεικνύει ζητήματα για την επάρκεια των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων, που απαιτούνται για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, θέτει νέα ερωτήματα για το περιεχόμενο εργασίας και τα αντικείμενα απασχόλησης, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει και προβληματισμούς που αφορούν στην επάρκεια και καταλληλόλητα των ήδη χρησιμοποιούμενων τεχνολογικών λύσεων, διαδικασιών και ευρύτερων συστημάτων διοίκησης των επιχειρήσεων”, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ