Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική υποχώρηση στο περιθώριο των ελληνικών ομολόγων καταγράφηκε σήμερα καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου με αποτέλεσμα ν΄αυξηθούν οι αποδοσεις των γερμανικών ομολόγων.

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε σήμερα η ίδια. Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186 ,6 δισ. ευρω.

Η στροφή αυτή των επενδυτών στην περιφέρεια, η οποία σε μεγάλο βαθμό ενισχύεται από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να προσφέρουν 100 δισ. ευρω στην δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας μέχρι το τέλος Μαίου είχαν αγοράσει περίπου το 21,6% του προγράμματος PEPP (ήτοι περίπου 37,5 δισ. ευρω). Οι αντίστοιχες αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έφθασαν στο ίδιο διάστημα τα 4,6 δισ. ευρω.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των κυριοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικαά με αυτή του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,49% απο 1,48%, του 5ετούς ομολόγου στο 0,84% απο 0,86% και του 15ετούς στο 1,61% απο 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% έναντι -0,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,85% απο 1,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απογευμα στο 1.1247 δολ. από το επίεπδο του 1,1171 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1194 δολ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ