Ποιοι πληρώνουν τρεις δόσεις φόρου μέσα σε 15 ημέρες

Ποιοι πληρώνουν τρεις δόσεις φόρου μέσα σε 15 ημέρες

Τι αλλάζει στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

Ανατροπές στην εξόφληση τόσο του φόρου εισοδήματος, όσο και του ΕΝΦΙΑ έχει φέρει η πρόσφατη παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορο-δηλώσεων: Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι έχει αλλάξει, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις όποιες διαφοροποιήσεις, διαμορφώνοντας ανάλογα και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Διαφοροποιήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα και στον τρόπο εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Βεβαίως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πήρε παράταση και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 27 Αυγούστου. Γιατί όμως αυτή η εξέλιξη φέρνει ανατροπές στην εξόφληση τόσο του φόρου εισοδήματος, όσο και του ΕΝΦΙΑ;

Τρεις δόσεις φόρου μέσα σε 15 ημέρες
Η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη δόση (εκείνη του Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως το τέλος του ίδιου μήνα. Με άλλα λόγια μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικά 3 από τις 8 δόσεις του φόρου.
Πάντως, για όσους θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο ώστε να εξασφαλίσουν και τη σχετική έκπτωση οι προθεσμίες είναι διαφορετικές: Για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Ανατροπές και στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές όμως θα υπάρξουν και στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, μετά και την μετακίνηση των προθεσμιών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος: Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεδομένου ότι και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, αλλά και αρκετοί φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν τρεις δόσεις «μαζεμένες» για το εισόδημα, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του ίδιου μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο. Αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.


Πηγή: enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ