ΠΟΜΙΔΑ: Πυρά κατά της κυβέρνησης για την επέκταση της μείωσης ενοικίου

ΠΟΜΙΔΑ: Πυρά κατά της κυβέρνησης για την επέκταση της μείωσης ενοικίου

Χωρίς ανάλογη πρόνοια για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων

Την εντονότατη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη μείωση του ενοικίου σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Και τούτο γιατί όπως επισημαίνει δεν λαμβάνεται πρόνοια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η απόφαση «αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ. Αν και αναγνωρίζει πως είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη των επιχειρήσεων να μειώσουν τα κόστη (και τα ενοίκια που καταβάλλουν), προσθέτε πως «εκείνο που είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, είναι η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών».

Η αντίδραση της ομοσπονδίας ουσιαστικά έχει να κάνει όχι με το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά με το γεγονός ότι το δίχτυ προστασίας δεν καλύπτει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει – και καλώς κάνει – μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. Λες και οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορoνοϊό» εξηγεί. 

Σημειώνει δε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που χάνει το 40 % του τζίρου του με κρατική εντολή και εντάσσεται – καλώς – στα μέτρα στήριξης και ενός ιδιοκτήτη ακινήτου που ζει από το ενοίκιο που εισπράττει και χάνει επίσης το 40 % των εσόδων του, αλλά η κυβέρνηση τον έχει πραγματικά ξεχασμένο.

«Υποθέταμε – ίσως άδικα – ότι έχει παρέλθει η εποχή της απηνούς καταδίωξης και «πάταξης» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» αναφέρει στην σκληρή ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει αλλά παριστάνει πως αγνοεί ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, μετά την εκκαθάριση εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και ως εκ τούτου η τετράμηνη αναστολή πληρωμής φόρων που έχει δώσει δεν συνιστά βοήθεια.

«Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει με μεγάλη λύπη ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν μας αξίζει. Η πρόταση την οποία ελπίζουμε να υιοθετήσει έστω και σήμερα η κυβέρνηση είναι η μείωση και του ΕΝΦΙΑ κατά 25 % για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα κατορθώσουν να είναι εφέτος συνεπείς στην πληρωμή του» καταλήγει. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ