Προθεσμία 15 ημερών για προϋπολογισμό, εργασιακό και πλεονάσματα

Το διπλό κρας τεστ της ερχόμενης Δευτέρας

Μετρά ήδη αντίστροφα ο χρόνος που απομένει για να τηρηθεί ο "οδικός χάρτης" που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας καθώς. Μένουν 15 ημέρες έως την 28η Νοεμβρίου όταν σε δύο "ραντεβού" ένα στις Βρυξέλλες (EWG) και ένα στην Αθήνα (επίσκεψη των κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ) θα γίνει η αποτίμηση των διαπραγματεύσεων.

Και η κυβέρνηση έχει πρώτα από όλα μπροστά της την ολοκλήρωση της "τεχνικής" συμφωνίας. Δηλαδή τα δεκάδες προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης που περιλαμβάνουν κρίσιμα μέτωπα όπως το εργασιακό, τον προϋπολογισμό με τις αλλαγές στα επιδόματα αλλά και το Μεσοπρόθεσμο με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Και η πρώτη αυτή συμφωνία, αποτελεί προϋπόθεση για να εξελιχθούν "ομαλά" οι διαβουλεύσεις για τον μεγάλο στόχο του χρέους.

Η προεργασία έχει ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να οριστικοποιεί μέσα στο Σαββατοκύριακο της θέση της, μέσα από συσκέψεις του διαπραγματευτικού επιτελείου, καθώς από την Δευτέρα, ξεκινά η νέα κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό η κοινοτική πλευρά των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) καταφθάνει την Δευτέρα για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις από την Τρίτη 15/11.

Αλλά μένει να φανεί αν το ίδιο χρονοδιάγραμμα διατηρεί και το ΔΝΤ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και το πως θα διαμορφωθούν οι συναντήσεις στην Αθήνα σε συνάρτηση με την επίσκεψη Ομπάμα..

Η δεύτερη αυτή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα έχει ειδική σημασία όχι μόνο γιατί γίνεται στον απόηχο των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο του Eurogroup για τα προαπαιτούμενα, το χρέος, το ΔΝΤ και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και λόγω του ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αλλά και ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών περιμένουν να δουν πως θα "αποκρυσταλλωθεί" μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η στάση του Ταμείου.

Όσο για τον δρόμο που θα οδηγήσει στην επί της αρχής τεχνική συμφωνία, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ποια από τα δεκάδες "βασικά παραδοτέα" της δεύτερης αξιολόγησης θα γίνουν "προαπαιτούμενα".

Πέρα από το βαθμό δυσκολίας που έχουν σε πεδία στα οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται (όπως είναι το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια, ο προϋπολογισμός, τα επιδόματα και το Μεσοπρόθεσμο) τα "βασικά παραδοτέα" περιλαμβάνουν πολλά δύσκολα θέματα τα οποία πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση σε πολύ λίγο χρόνο. Και η "πρόθεση" όλων των παραγόντων - εντός και εκτός Ελλάδος – για άμεση συμφωνία θα φανεί την προσεχή εβδομάδα.

Το διπλό κρας τεστ της Δευτέρας

Την Δευτέρα δύο νέα που αναμένονται από την ελληνική πλευρά ίσως να καθαρίσουν λίγο περισσότερο το "τοπίο" των διαπραγματεύσεων. Συνδέονται με τα επίσημα στοιχεία που θα κρίνουν τους στόχους του "προγράμματος" και του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018 για την επάρκεια των μέτρων.

Δηλαδή θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια όσων προ ημερών ανακοίνωσε η Επιτροπή για ανάκαμψη και πλεονάσματα στο πλαίσιο των φθινοπωρινών της προβλέψεων:

1. Το υπουργείο οικονομικών έχει προγραμματίσει για τις 14 του μηνός να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, τα οποία πέρα από την πορεία των εσόδων (σ.σ. η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ καταγράφει μεν υπέρβαση στόχων θα καταγράφουν και την πορεία των δαπανών αλλά και των υποχρεώσεων που υπάρχουν μέχρι τέλος του έτους στο πεδίο του ευρύτερου δημοσίου και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων που... "σπάνε" κουμπαράδες.

2. Η άλλη ανακοίνωση της Δευτέρας, έχει προγραμματιστεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορά στην πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Όλες οι παραδοχές για το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζονται στην εκτίμηση ότι το 3ο τρίμηνο το ΑΕΠ θα έχει ανοδική πορεία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ύφεση 0,3% φέτος στην οποία στηρίζεται ο προϋπολογισμός και όχι μόνο. Μάλιστα προ ημερών το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του προέβλεψε ανάκαμψη 0,67% το 3ο τρίμηνο αλλά και ότι το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση 0,39% διαμορφώνοντας – παρ όλα αυτά - για το σύνολο του 2016 μέσο ρυθμό ύφεσης 0,26%, δηλαδή εντός των στόχων.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ