Πτώση 1,2% για την εβδομάδα κατέγραψε ο χρυσός

Πτώση 1,2% για την εβδομάδα κατέγραψε ο χρυσός

Ωστόσο, η τιμή του χρυσού την Παρασκευή σημείωσε κέρδη

 Κέρδη κατέγραψε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές προς ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια.

Ωστόσο, τα συνεχιζόμενα σχέδια για το άνοιγμα των οικονομιών που έχουν ''παγώσει'' εξαιτίας της πανδημίας του κωρονοϊού και οι ελπίδες για εξεύρεση θεραπείας κατά του ιού, έχουν περιορίσει την άνοδο στα πολύτιμα μέταλλα.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, προχωρά στην επιβολή νέων νόμων περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ. Ήδη όμως, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επικρίνει την απόφαση της Κίνας να επιβάλει νέους νόμους στο Χονγκ Κονγκ. Την Τετάρτη εξάλλου, η Γερουσία ψήφισε νόμο που μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό κινεζικών επιχειρήσεων από το να οδηγούν τις μετοχές τους για εισαγωγή στα αμερικανικά χρηματιστήρια χωρίς προηγουμένως να έχουν συμμορφωθεί με τα αμερικάνικα λογιστικά πρότυπα.

''Με την αναζωπύρωση της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, τα χρηματιστήρια στην Ασία και τις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η "όρεξη" για πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός και το ασήμι'', δήλωσε ο James Hatzigiannis, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ploutus Capital Advisors.

''Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με πολύ σκληρά αντίποινα εάν η Κίνα αμφισβητήσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν περαιτέρω δασμούς'', πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Hatzigiannis σημείωσε ότι αναμένει οι τιμές του χρυσού να σημειώσουν άνοδο παρά τις εντάσεις.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας εξάλλου, έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να κατηγορείται για κακομεταχείριση στην πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει μολύνει περισσότερους από 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο Τραμπ σημειώνεται έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η ανικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για "τους μαζικούς θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα".

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 13,60 δολ. ή 0,8%, κλείνοντας στα 1,735,50 δολ. η ουγγιά, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 1,7%. Για την εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε πτώση 1,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Παράλληλα, το ασήμι παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 32,9 cents ή 1,9%, κλείνοντας στα 17,693 δολ. η ουγγιά, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 3,7%. Για την εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 3,7%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου έχασε 1,9% και έκλεισε στα 2,3865 δολ. τη λίβρα, ωστόσο έκλεισε με κέρδη 2,4% για την εβδομάδα. Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 2,3% στα 886,30 δολ. η ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη περίπου 8,5% για την εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουλίου έχασε 4,1% και έκλεισε στα 1.97,10 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 6,4% σε επίπεδο εβδομάδας.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ