Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα από την εφορία

Όλες οι λεπτομέρειες

Έως τις 29 Ιουλίου 2019 θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για το φορολογικό έτος του 2018 στο taxisnet προκειμένου να αποφύγουν τα "τσουχτερά" πρόστιμα της ΑΑΔΕ. Tα πρόστιμα αυτά κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 29ης Ιουλίου προήλθε μετά την παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Το ισχύον καθεστώς για τις φορολογικές δηλώσεις προβλέπει τα εξής:

-Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση -από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρους- επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

-Εάν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, αρχικά, με την επιβάρυνση των 100 ευρώ. Εάν, ωστόσο, έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οι τόκοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με προσαύξηση ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

-Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική Αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση των διπλογραφικών βιβλίων το ίδιο πρόστιμο «εκτοξεύεται» στα 500 ευρώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ