Business | 23.10.16 16:40
Σημαντικές τουριστικές επενδύσεις σχεδιάζονται στην Κρήτη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί

Σημαντικές τουριστικές επενδύσεις σχεδιάζονται, ωριμάζουν και ετοιμάζονται να μπουν στο στάδιο της υλοποίησης στην Ανατολική Κρήτη, ενώ παράλληλα καταγράφεται ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων και σε άλλες περιοχές του νησιού από επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα είχαν παρουσία μόνο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η κυπριακών συμφερόντων μεσιτική εταιρία «Δανός» που διατηρεί γραφεία σε Ηράκλειο και Χανιά, καταγράφει την αύξηση του ενδιαφέροντος σε ανάλυσή της για την Κρήτη που διοχέτευσε στον Τύπο και στην οποία επισημαίνεται πως το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Λασιθίου, ενώ την τελευταία διετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για μπουτίκ ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Σε ότι αφορά το νομό Λασιθίου, γίνεται αναφορά για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο, που περιλαμβάνεται στους φακέλους με τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για ένα τμήμα της επένδυσης της Mirum αφού περιγράφεται ως ένα σύνθετο κατάλυμα 620 κλινών στον Άγιο Νικόλαο που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο spa, τουριστικές κατοικίες και υποστηρικτικά έργα.

Σε ότι αφορά επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν προχωρήσει και εφαρμόζονται στην περιοχή, καταγράφει και το γεγονός ότι ο όμιλος Vita Hotels προχώρησε στην 15ετή εκμίσθωση του τετράστερου ξενοδοχείου Elounda Aqua Sol, το οποίο μετονομάστηκε σε Elounda Breeze Resort. Να σημειωθεί πως το ξενοδοχείο λειτουργεί αναβαθμισμένο από το καλοκαίρι που πέρασε ενώ προβλέπεται και η αναβάθμισή του σε πεντάστερο, επιλογή που θα προσθέσει μια ακόμα μονάδα κορυφαίων τουριστικών παροχών στην Ελούντα και την ευρύτερη περιοχή.

Στις αλλαγές καταγράφεται και η σημαντική συμφωνία που έγινε για το βορειο-ανατολικό κομμάτι του Δήμου Αγίου Νικολάου και την περιοχή της Μιλάτου. Εκεί όπου η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group υπέγραψε σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa. Η μονάδα μετονομάσθηκε το φετινό καλοκαίρι σε Radisson Blu Beach Resort και επιδιώκει να καθιερωθεί στις υψηλής ποιότητας κατηγορίες διεκδικώντας μια θέση στα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού με σουίτες, 7 πισίνες, ιδιωτική παραλία και κέντρο ευεξίας.

Κλείνοντας με την περιοχή του Αγίου Νικολάου, αποτυπώνεται η επενδυτική κίνηση του ομίλου Ledra Hotels and Villas, της οικογένειας Σπανού μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με το διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο Marriott International για την έλευση στην Ελλάδα της αλυσίδας Autograph και η οποία αφορούσε τη συνεργασία στο διάσημο πεντάστερο Domes of Elounda. Η εταιρεία αναπτύσσεται, αυτή τη φορά στη Δυτική Κρήτη κι έτσι προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου παραθαλάσσιου ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά. Το Domes Noruz, που εγκαινιάστηκε στα μέσα Ιουλίου, περιλαμβάνει 83 δωμάτια και σουίτες, spa, γυμναστήριο, βιοκλιματικές εγκαταστάσεις, αίθουσες σεμιναρίων, δύο θερμαινόμενες πισίνες και παράλιο εστιατόριο. Η συνολική επένδυση άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 80 νέες θέσεις εργασίας.

 

Στην Ιεράπετρα

Στα νότια του νομού και στην περιοχή της Ιεράπετρας ο όμιλος «Καράτζη» έχει επενδύσει στο παρελθόν στην αγορά παραθαλάσσιας γης. Τώρα, προτίθεται να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα με την θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Stella Polaris Creta» δυναμικότητας 597 κλινών και κατηγορίας πέντε αστέρων, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, επένδυση για την οποία επισημαίνεται πως έχει εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.

Εξάλλου, ο Όμιλος, από τους δυναμικότερους της χώρας, προωθεί ένα ακόμα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο, δυναμικότητας 240 κλινών, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο με συνολικό ύψος 16 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30% και θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου.

 

Στη Σητεία

Παράλληλα, η «Δανός» αναφέρεται και στα σχέδια του ομίλου της Dolphin Capital, η οποία προσδοκούσε επενδύσεις στην περιοχής της Σητείας, στο κομμάτι της Κολοκύθας στην Ελούντα και απέναντι από την Πλάκα, αλλά και στην Τριόπετρα στα νότια του Ρεθύμνου. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησαν οι επενδύσεις και τώρα τα πρότζεκτ οδεύουν για πώληση διότι δεν εντάσσονται πλέον στις κύριες δραστηριότητές της με βάση το νέο, αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας.

Επισημαίνεται δε πως για το πιο προχωρημένο, ως προς το αδειοδοτικό στάδιο, έργο της Σητείας ο όμιλος είχε υπογράφει μνημόνιο κατανόησης για την πώληση της συμμετοχής του, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε και βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση νέων επενδυτών.

Οι αναλυτές καταγράφουν τέλος πως βρίσκεται σε προχωρημένο- αδειοδοτικά- στάδιο η στρατηγική επένδυση του ομίλου της Μinoan Group, (επένδυση Τοπλού) ύψους 267,7 εκατ. ευρώ στη Βορειοανατολική Κρήτη, για την οποία αναφέρει πως εκκρεμεί μία ακόμη δικαστική απόφαση λόγω προσφυγών κατοίκων και φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή

anatolh.com
Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα