Σκυλακάκης: Η επόμενη μέρα της οικονομίας θα είναι μέρα πραγματικής ανάκαμψης

Προσπαθούμε να στοχεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα μέτρα, ώστε να ενισχυθούν αναλογικά περισσότερο αυτοί που περισσότερο κινδυνεύουν, είπε

Για τις συνέπειες της πανδημίας και του lockdown στην ελληνική οικονομία αλλά και για τις κρατικές παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων της υγειονομικής κρίσης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Άσπρη μέρα στην οικονομία θα δούμε όταν τελειώσει η πανδημία. Μέχρι τότε θα είναι δύσκολα. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια μέχρι τότε. Η επόμενη μέρα της οικονομίας θα είναι μέρα πραγματικής ανάκαμψης» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Προσπαθούμε να στοχεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα μέτρα, ώστε να ενισχυθούν αναλογικά περισσότερο αυτοί που περισσότερο κινδυνεύουν. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά πριν έξι μήνες ή έναν χρόνο. Πλέον έχουμε εικόνα του τι συνέβη σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε έναν ελεύθερο επαγγελματία, σε κάθε αγρότη. Έτσι μπορούμε να είμαστε πιο στοχευμένοι και να κρατήσουμε περισσότερους ζωντανούς» σχολίασε αναφορικά με το πού και πώς θα εστιάζουν τα επόμενα μέτρα στήριξης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε ότι αφορά στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «βασικό χαρακτηριστικό για να λάβεις επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να παρουσιάζεις μείωση τζίρου. Στον τελευταίο κύκλο, 260.000 επιχειρήσεις, ενώ είχαν αύξηση τζίρου και έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα».

Όπως, πρόσθεσε, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, «μαζί με την κάλυψη ενοικίων, που είναι σημαντικό θέμα, και τις αναστολές, είναι πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες, με τον τρόπο που μπορούμε τώρα. Πολύ λιγότερο από ότι κανείς θα ήταν ευχαριστημένος, αλλά είναι μεγάλη η ζημία υφίσταται η οικονομία. Ξεπεράσαμε αρκετά τα 24 δις που ήταν ζημιά η περσινή. Προστίθεται ζημιά και θα προστίθεται μέχρι να τελειώσει η πανδημία».

Κάλυψη πάγιων δαπανών

Σχετικά με το πρόγραμμα κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να βελτιώσουμε την πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Δεν είναι μέτρο που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις». Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου της τάξης του 30%. «Θα βοηθήσει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Αποδείξεις και αφορολόγητο

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της συγκομιδής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. «Υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω Αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνεβαίνε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» ανέφερε, τονίζοντας ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.

Ακόμα, δήλωσε ότι ενόψει του τρέχοντος φορολογικού έτους «θα δούμε αν θα χρειαστεί αν θα κάνουμε κάποια παρέμβαση στη χρονιά αυτή».

«Τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε σοβαρά πρωτογενή ελλείματα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. Θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τεκμήρια

Τέλος, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επεναξετάσει το θέμα των τεκμηρίων. «Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ