Σταϊκούρας: Πριμ στους ενήμερους δανειολήπτες με υψηλότερα ποσοστά επιδότησης δόσης

Επανέλαβε ότι δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για τα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί.

Πιο υψηλά ποσοστά κάλυψης δόσης ενήμερων δανείων προανήγγειλε στο νέο σχήμα γέφυρας-προστασίας της πρώτης κατοικίας ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Εξήγησε ότι το ποσοστό κάλυψης στην αρχή της περιόδου θα είναι συντριπτικά υψηλό και σταδιακά θα αποκλιμακώνεται ανά τρίμηνο.

Μίλησε για μια δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για βοήθεια στα ευαίσθητα νοικοκυριά αλλά και για μέτρα που θα βάζουν στη "σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές", ως το τρίπτυχο του νέου Πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργεί από το 2021.

 

Μέσα στο μήνα θα δρομολογήσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας, είπε. Εξήγησε πως για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε κάθε φορά "πρέπει να έχουμε εικόνα πόσα καύσιμα δίνουμε, πόσα όπλα χρησιμοποιούμε, ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και τι πρέπει να έχουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης".

Αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων μετά τις αναστολές το οποίο θα εξαρτάται από την κατάσταση όπως τότε θα διαμορφωθεί. 

Για τον κλάδο του πολιτισμού επισήμανε πως πέρα από το επίδομα που θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα, θα "συνεχίσουμε να βοηθάμε όπου υφίστανται ή προκύπτουν νέα προβλήματα". "Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής από αυτή τη θέση σήμερα να υπόσχομαι επιδόματα", είπε αλλά πρόσθεσε πως "πρέπει να είμαι ρεαλιστής" και να "βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς".

Επανέλαβε ότι δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για τα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί. Τα μέτρα στήριξης προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, τα ταμειακά διαθέσιμα, την έξοδο στις αγορές και "ευελπιστούμε σύντομα και με ευρωπαϊκούς πόρους".

Ωστόσο κατεστησε σαφές πως το σχέδιο SURE πλέον εκτιμάται ότι θα φτάσει στα κρατικά ταμεία μετά τον Ιούλιο.

Προς το παρόν τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί υλοποιούνται χωρίς κάλυψη, μόνο από τα κρατικά ταμεία. "Όταν λοιπόν και εγώ θέλω να υλοποιήσω κάποιες δημοσιονομικές πολιτικές, πρέπει να ξέρω ποιοι είναι διαθέσιμοι πόροι", είπε.

Για το recovery fund επισήμανε ότι διεκδικούμε να μην είναι δανεισμός αλλά επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις για να μην αυξηθεί το χρέος, να έχει ένα σημαντικό ύψος, αλλά και να αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Η περίοδος χάριτος θα καλύπτει πιθανόν όλο το 2021 ανέφερε για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν υπάρχει θέμα στο τραπέζι για μειώσεις μισθών-συντάξεων επανέλαβε.

Τα περιθώρια για μειώσεις φόρων

Προανήγγειλε ότι δρομολογείται το αμέσως προσεχές διάστημα παρέμβαση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δεχθεί πίεση λόγω της μείωσης ενοικίων. Για το επόμενο διάστημα και για την επόμενη φορολογική χρήση θα υπάρχει πρόνοια και για αυτό το κομμάτι, ανέφερε.

Για τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση είπε πως "μου έρχονται αρκετά αιτήματα από κλάδους για μειώσεις φόρων". Εξήγησε πως "εύχομαι αυτή η παρένθεση που άνοιξε με την κρίση να κλείσει γρήγορα ούτως ώστε να επανέλθουμε και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Αλλά αυτή την περίοδο προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των δαπανών".

Είπε πως "μπορούμε και να συζητήσουμε για μειώσεις φόρων. Αλλά αυτό που προέχει είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας".

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και αναφερόμενος στο θέμα των πρόσθετων παρεμβάσεων στην εστίαση και σε ερώτημα για το αν εξετάζεται μείωση ΦΠΑ είπε "πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το χώρο της εστίασης από τον Ιούνιο και μετά".

Είπε πως τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον αντίστοιχο φορέα "για να δω τι μπορώ να κάνω ρεαλιστικά το επόμενο διάστημα". Εξήγησε πως υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις και για άλλες κατηγορίες αλλά πρέπει πάντα να συνυπολογίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, το κόστος. Στους κλάδους που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα ένταξε και αυτούς της ενέργειας, των ιχθυοκαλλιεργειών μαζί με τον κλάδο των ξενοδοχείων, των μεταφορών και του πρωτογενούς τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών  εξήγησε  πως το αρχικό ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία έφτανε στο 10% και με το πακέτο παρεμβάσεων της κυβέρνησης περιορίζεται στο ήμισυ.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ