Σταϊκούρας: Σε έως 240 δόσεις τα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Σταϊκούρας: Σε έως 240 δόσεις τα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Με μια νέα εξωδικαστική διαδικασία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν έμπρακτα να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

«Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τον νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας. Με μια νέα εξωδικαστική διαδικασία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διασώσουν έμπρακτα την πρώτη κατοικία τους, σε αντίθεση με τον Νόμο Κατσέλη που τους υποχρέωνε να προσφύγουν στα δικαστήρια και να περιμένουν έως 12 έτη για να λύσουν το πρόβλημα.

Με τον νέο μηχανισμό η μηνιαία δόση που θα καλούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό, σύμφωνα με τον υπουργό. Παράλληλα, θα παρέχετε η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας στα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Εάν κάποιο νοικοκυριό όμως, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία ρύθμιση, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα ώστε να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του.

«Λαμβάνουμε μέριμνα ώστε το σπίτι του να το αγοράσει ένας Φορέας και να του το παραχωρήσει, ώστε να παραμείνει σε αυτό. Έτσι, δεν θα φύγει ο ευάλωτος από το σπίτι του. Και εφόσον το ευάλωτο νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Με το Νόμο αυτό δίνουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μια πραγματική και ουσιαστική 2η ευκαιρία» τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με την αναστολή πλειστηριασμών για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτή παρέχεται ήδη από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, έως το τέλος του έτους και συμπλήρωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο υπήρξε συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση νομοθέτησε για αναστολή, ενός έτους, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Ιανός».

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ