Στις 47,5 μονάδες ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης

Στις 47,5 μονάδες ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια αύξηση στις 42,4 μονάδες.

Η ιστορική κάμψη στην οικονομία της ευρωζώνης αμβλύνθηκε αυτό τον μήνα καθώς μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω του κορονοϊού άνοιξαν και πάλι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Περίπου 9 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και περίπου 500.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Αν και ανακοινώνονται ακόμα νέα κρούσματα, κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες από τις 31,9 του Μαΐου, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Απρίλιο, είχε διαμορφωθεί στη χαμηλή τιμή-ρεκόρ των 13,6 μονάδων. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια αύξηση στις 42,4 μονάδες.

«Ο προκαταρκτικός PMI για την ευρωζώνη υποδεικνύει μια ακόμα σημαντική άμβλυνση της κάμψης στην περιοχή τον Ιούνιο. Η παραγωγή και η ζήτηση και πάλι υποχωρούν, αλλά δεν βρίσκονται πλέον σε κατάρρευση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Ωστόσο, επέστρεψε η αισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής, που ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τρεις μήνες, να ανακάμπτει στις 55,7 από τις 46,8 μονάδες.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα, αλλά η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρότερη. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 47,3 από τις 30,5 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση στις 41,0 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε και πάλι αυτό τον μήνα αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 46,9 από τις 39,4 μονάδες, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών για 44,5 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής ανέκαμψε στις 48,2 από τις 35,6 μονάδες.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ