Στουρνάρας: Να μη χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας

Στις βαρύτατες κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας όμως μια ελπίδα για ανάκαμψη, αρκεί όπως τόνισε να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ετήσιο μήνυμά του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να χτυπήσει για άλλη μια φορά καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια τονίζοντας την αναγκαιότητα του σχεδίου της ΤτΕ για την bad bank.

Οπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Να μην χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Η πανδημία έχει βαρύτατες υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αυξάνει την αβεβαιότητα και καθυστερεί την ανάκαμψη, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

«Ωστόσο, μέσω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου οικονομικής ανάπτυξης.»

» Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς και ότι μεσοπρόθεσμα, όταν η ανάκαμψη της οικονομίας επανέλθει σε στέρεη βάση, θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία» τονίζει.

Αναγκαία η bad bank

Ειδική αναφορά κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας και στα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να αυξηθούν λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «είχαμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική.»

» Η πρόκληση όμως των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης παραμένει. Τα ΜΕΔ μειώθηκαν το 2020, αναμένεται όμως νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας.»

» Παρά τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού “Ηρακλής” και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, και τη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματος των ΜΕΔ που έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016 μέχρι σήμερα, τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας.»

» Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού ποσοστού ΜΕΔ, ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ