Συνεχίζεται η "μάχη" για το σχέδιο ανάκαμψης

Tι θα κριθεί για ιδιωτικές επενδύσεις και για μέτρα ελάφρυνσης

Η συμφωνία της Επιτροπής επί νομικών κειμένων, που θα προωθηθούν προς απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει επιτευχθεί και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εκτιμάται αυτό να καταστεί εφικτό μέσα στον Αύγουστο. Ο λόγος για τα "ψιλά γράμματα" της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, που πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά από διαβούλευση με τα "μεγάλα" κράτη μέλη και, σε συμφωνία, να προωθηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το εν λόγω "κενό" που ξεπερνά σε διάρκεια τον έναν μήνα (ο χρόνος μετά από την πολιτική απόφαση του Ιουλίου) από ελληνικές πηγές "μεταφράζεται" σε μία ευκαιρία έγκαιρης προετοιμασίας του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί να δουλεύουν στο "φουλ" όλο το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, υπενθυμίζουν, έχει προαναγγελθεί και το στάδιο του δημόσιου διαλόγου επί του κειμένου από το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μία πρώτη "γεύση" των κυβερνητικών προτεραιοτήτων προς το παρόν προγραμματίζεται να  αποτυπωθεί κατά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Η πολύ έγκαιρη και πλήρης προετοιμασία έχει ειδική σημασία. Από το πακέτο των 72 δισ. ευρώ, τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στο σχέδιο ανάκαμψης (και οι όροι των οποίων είναι που τελούν ακόμη υπό οριστικοποίηση) διέπονται από έναν πολύ αυστηρό κανόνα: το κάθε εθνικό σχέδιο μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά.

Η κατάθεση του σχεδίου στις Βρυξέλλες θα γίνει μετά  τις 15 Οκτωβρίου (με την προϋπόθεση πως έως τότε και το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει αποφανθεί θετικά). Σε αυτό το σενάριο, τον Απρίλιο του 2021, τα σχέδια θα έχουν εγκριθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής. Όταν λάβουν αυτήν την τελική μορφή  θα μπορούν να αλλάξουν ακόμη 1 φορά: την άνοιξη του 2022....

Άλλωστε τα περιθώρια είναι στενά. Έως το τέλος του 2022 θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το 70% του ποσού και έως και το 2023 για τα υπόλοιπα κονδύλια...

Τα ποσά υπενθυμίζεται πως είναι έως 32 δισ. ευρώ (19,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια με βάση τη κλείδα κατανομής που τώρα υπάρχει αν και σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται επανεκτίμηση του αλγόριθμου με βάση νέα δεδομένα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες διαφοροποιήσεις).

Στο -ίδιο-  καλό σενάριο οι ροές (προκαταβολή 10%) θα μπορούν να ξεκινήσουν από το καλοκαίρι του 2021 και μετά. Αυτό είναι το 2ο πεδίο δυσκολίας, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Διευκρινίζουν επ' αυτού πως τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν, μπορούν να ενταχθούν και αναδρομικά.  Δικαιούνται να ενταχθούν στα 32 δισ. (αν πληρούν τους όρους)  δράσεις που ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο του 2020 και μετά και στο νέο ΕΣΠΑ ακόμη και παλαιότερα έργα (όπως συμβαίνει και τώρα με το υφιστάμενο ΕΣΠΑ που έχει υπερδεσμεύσεις και θα υποστεί "εξυγίανση" το 2ο εξάμηνο).

Από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων - μηνών λοιπόν θα κριθεί αν θα μπορέσουν να μπουν στο νέο πακέτο και ιδιωτικά έργα και με ποιους όρους αλλά και το αν θα μπορέσουν  -μέσω μεταρρυθμίσεων- να καλύψουν μέρος της δαπάνης για μείωση των εισφορών ή και για φορολογικά (επενδυτικού χαρακτήρα)  κίνητρα. Η υπόλοιπη κυβερνητική προσπάθεια για την ολοκλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων θα πρέπει να προέλθει από την δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου είτε με την πρόσθετη ανάπτυξη που θα φέρει το εν λόγω Ταμείο είτε από άλλες πηγές.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ